Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Закъсняват ли българските фермери с дигитализацията на стопанствата?

Новите технологии преодоляват губенето на време в бизнеса, заяви фермерът Антон Тотев

Закъсняват ли българските фермери с дигитализацията на стопанствата?

гледано: 1384   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Почти всички страни членки на Европейския съюз ще заложат в стратегическите си планове за земеделието иновациите и цифровизацията, за да са конкурентни. Това заяви на провелия се в петък в Клуб Investor.bg – Агробизнес Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации.

Тя прогнозира, че няма да има големи промени в европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. По думите й у нас не се говори достатъчно за възможностите в стратегическия план за прилагане на ОСП да бъдат заложени интервенции като иновациите, цифровизацията и сътрудничеството.

„Ако трябва да сме реалисти, трябва да се фокусираме върху иновациите и цифровизацията“, препоръча Светлана Боянова по време на дискусията с модератор Вероника Денизова.

„Изключително е недостатъчна е готовността да бъдат усвоени европейските средства за инвестиции в 4.0, защото от тях България успява да вземе много малко“, заяви доц. Боян Жеков, магистър инженер ИТ, университетски преподавател в УниБИТ и ВУЗФ. 

Още по темата

„Има нещо, което непрекъснато пречи на цифровизацията и новите технологии, нарочно или по недоглеждане“, каза Стоилко Апостолов, управител на Фондация Биоселена, като посочи липсата на връзка между базите данни, събиращи информация за селското стопанство.

„Като цяло иновациите и дигитализацията помагат много, но когато вече има установени производствени практики. Дигитализацията преодолява неефективността и губенето на време в бизнеса“, коментира Антон Тотев, главен оперативен директор на Мелиса Фрукт.

По темата за младите фермери той спомена, че това са земеделци, които са активни в стопанството си, а не просто наети от намиращ се другаде управленски фактор.

По статията работи: автор Надежда Бочева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини Клуб Investor
Дигитализацията в земеделието – във фокуса на клуб Investor.bg - Агробизнес