IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в офис площи в ЦИЕ с 310% ръст за полугодието

Ръстът показва, че пазарът в региона е преминал най-тежкия си период, смятат специалисти

13:17 | 05.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Инвестициите в офис площи в ЦИЕ с 310% ръст за полугодието

Инвестициите в офис площи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) достигнаха 760 млн. евро, което е ръст от 310% в сравнение 185-те млн. евро за същия период на миналата година, сочи нов доклад.

Според авторите на проучването от CB Richard Ellis (CBRE) това показва, че пазарът в региона е преминал най-трудните времена и е започнал да расте отново.

Инвестициите обаче остават до голяма степен концентрирани в Полша и Русия, които заедно представляват близо 80% от общия обем.

Усвояването на офис площи в ЦИЕ отчете повишение от 36% през периода на годишна база и 12% в сравнение с второто полугодие на 2009 г.

По данни на друга консултантска компания, Jones Lang LaSalle (JLL), усвояването за периода се е нараснало със 73% на годишна база.

Повишеното усвояване в ЦИЕ се дължи основно на пазарите в Югоизточна Европа (ЮИЕ), казват от BRE. Докато показателят за Централна Европа е нараснал с 13% спрямо година по-рано, то в ЮИЕ ръстът е 51%.

Обемът на завършените нови офис проекти също отчита понижение. В Централна Европа за 2011 г. на пазара се очаква най-ниският обем офиси, отчетени някога от компанията. В ЮИЕ също се отчита понижение, но въпреки това очакваните площи за следващата година вероятно ще надминат планираното ниво за Централна Европа за първи път в историята, се казва в доклада.

Според публикувани наскоро данни на CBRE пазарът в София е на първо място в ЦИЕ по отношение на обема от офис проекти в процес на развитие като процент от наличните в момента площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Jason
преди 13 години
"пазарът в София е на първо място в ЦИЕ по отношение на обема от офис проекти в процес на развитие като процент от наличните в момента площи" - ами тя пералнята връткала яко бе.При положение, че водим в процента на незаетост на офис площи и да блъскат нови и нови ... ами това какво е?Ариел за бяло пране или родната просташко-алчна бизнесменска недалновидност???Предполагам, че повече е първото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още