Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Изцяло нов закон ще урежда ипотечното кредитиране у нас

Текстовете регламентират как да изглеждат договорите и рекламите на кредитите, както и как се извършва оценката на недвижим имот

Изцяло нов закон ще урежда ипотечното кредитиране у нас. Текстовете транспонират европейското законодателство в областта, като крайният срок за това е 21 март 2016 година, става ясно от публикувания в портала за обществено обсъждане проект на закона.

Със Закона за кредитите за недвижими имоти на потребителите ще бъдат уредени изискванията за предоставяне на кредити, предоставяната информация от страна на кредиторите, както и видът на самия договор. 

Регулацията се отнася за две основни категории кредити - кредитите, обезпечени с ипотека върху недвижим имот, и кредити, чиято цел е придобиване или запазване на вещно право върху недвижим имот. Законът ще се прилага и по отношение на договорите за кредит, предназначени за ремонт, в случаите, когато тези договори са обезпечени с ипотека. 

Още по темата

„Ипотечните кредити съдържат по-сложни условия в сравнение с потребителските кредити, като при тях се отпускат значително по-големи суми, чието изплащане обвързва потребителя за дълъг срок“, посочват авторите на законопроекта.

С приемането на текстовете кредиторите ще имат задължението да дават пълната информация за договорите, за да могат кредитополучателите да вземат информирано решение. Предвидено е това да бъдат целите, за които може да се използва кредитът, възможният срок на договора и обезпечението му, вида валута и други подробности.

Кредитополучателите ще имат срок от най-малко 14 дни след получаване на проекта на договор, за да решат да изтеглят ли кредита.

Законопроектът обаче не предвижда промени по отношение на изискванията за предсрочното погасяване на кредита. Посочено е, че кредиторите имат право на справедливо и обективно обосновано обезщетение за евентуалните разходи, които са пряко свързани с предсрочното погасяване на кредита, в размер до 1 на сто от предсрочно погасената сума по кредита, когато кредитът е погасен преди изплащане на 12 месечни погасителни вноски от усвояването му.

Законът дава и насоки как да бъде изработен самият договор за отпускане на кредит за покупка на недвижими имоти, както и изисквания за оценката на кредитоспособността на потребителите и на самия недвижими имот. Оценката на имотите ще се извършва от независим оценител, вписан в регистъра по Закона за независимите оценители.

Текстовете в проекта за новия нормативен акт засягат и рекламата на кредити за недвижими имоти. Тя задължително трябва да посочва кой е кредиторът, указание, че се отнася до договор, обезпечен с ипотека, какъв е лихвеният процент и размерът на кредита, срокът на договора и годишният процент на разходите.

От рекламата потребителите трябва да са наясно и каква ще е общата сума, която се дължи на кредитната институция, и броят и размерът на погасителните вноски.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини ипотеки

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
0
 
1
 
14
преди 5 години
По таксите трябва да се работи - за кредитоспособността всеки си има глава на раменете, вкл. и банките. Но не може рекламата да гърми: "без оскъпяване" и после да имаш застраховка, която причинява оскъпяване 40%. Гледах проекта и за съжаление не виждам съществен напредък в това отношение, освен опцията предвидена в чл.12, че банките са длъжни да приемат и други застраховки, освен техните собствени. Това е като конституционните промени - съвсем мъничка крачка, колкото за отбиване на номера и видимо недостатъчна. Хубавото е, че е в правилната посока.С тази скорост след 200-300 години и в България ще можем да кажем, че сме изградили демокрация, правова държава и правила!
0
 
5
 
13
ppl до: Perun
преди 5 години
Няма профилна снимка
Че кое му е лошото да паднат цените на имотите!?!? Ще има и за по-обеднели, ще има свежи пари със сигурност.... Ще пострадат"пиратите" и "боговете" като теб очевидно!
0
 
8
 
12
ppl до: Perun
преди 5 години
Няма профилна снимка
Че кое му е лошото да паднат цените на имотите!?!? Ще има и за по-обеднели, ще има свежи пари със сигурност.... Ще пострадат"пиратите" и "боговете" като теб очевидно!
1
 
7
 
11
Дядо Мечо до: Дядо Мечо
преди 5 години
* не им пука че ще фалира държавата. Важно е на хартия нещата да изглеждат добре, та да лапат големите бонуси. Пък след тях и потоп.
1
 
6
 
10
Дядо Мечо до: Ironhorse
преди 5 години
На банкерската мафия не

Още от