IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струва най-скъпата офис сграда в света

Допълнителни разходи вече са оскъпили проекта за нов Световен търговски център в Ню Йорк до над 3,8 млрд. долара

15:33 | 31.01.12 г.
<p>
	<em>Снимка: Silverstein Properties</em></p>

Снимка: Silverstein Properties

Разходите по новия Световен търговски център - емблематичният небостъргач, който се строи на мястото на кулите-близнаци в Ню Йорк, вече са достигнали над 3,8 млрд. долара, твърдят добре информирани източници, цитирани от The Wall Street Journal. Така сградата се превръща в най-скъпата нова офис кула в света.

Световният търговски център се строи от Пристанищните власти в Ню Йорк и Ню Джърси - регионалната транспортна агенция, която притежава терена от близо 65 декара.

През годините разходите по обекта се повишиха неколкократно поради различни причини, включително и продължителното отлагане на проекта. Сега обаче е отчетен преразход за строителните дейности заради решението на Пристанищните власти да включат в тях разходите за наеми, които според запознати източници надхвърлят предварителните очаквания. 

Близо половината от допълнителните 700 млн. долара за разходи се дължат именно на пари, които собствениците планират да предоставят на наемателите с цел оформяне на офисите, както и за комисионни за брокери. Изчисленията са направени на базата на предположението, че сградата ще е почти напълно заета.

Според запознати отдаването под наем в Световния търговски център върви добре. Издателската компания "Conde Nast" вече е подписала договор за над 90 000 кв. м. Федералното правителството и китайска компания за недвижими имоти също са заявили намерение да наемат площи, като до този момент около 50% от сградата вече е отдадена.

Строителството на Световния търговски център е много по-скъпо от това на обикновена офис кула до голяма степен заради разходите за сигурност, свързани с изграждането на най-високата сграда в Северна Америка на място, което е било мишена на две отделни терористични нападения - през 1993 г. и през 2001 г.

За сравнение строителството на други високи сгради по света е излизало доста по-евтино. Компанията, построила "Бурж Халифа" - най-високата кула в света, която се намира в Дубай, обяви, че разходите по нея са били на стойност 1,5 млрд. долара.

Пристанищните власти отдавна изгубиха надежда, че Световният търговски център ще е печеливша инвестиция в краткосрочен и средносрочен план. През 2010 г., когато агенцията продаде миноритарен дял в кулата на Durst Organization, тя определи стойността й на 2 млрд. долара.

Въпреки че новото строителство на мястото на бившия Световен търговски център предизвиква политически войни през по-голямата част от последните десет години, дейностите по изграждането продължават. Досега са построени 90 от планираните 104 етажа, а "4 World Trade Center", 72-етажна офис кула, която се строи от частния предприемач Лари Силвърстайн, вече е готова до 61-ия етаж. И двете кули се очаква да бъдат завършени в края на 2013 г.

Общите разходи за целия терен, който включва две сгради, права за още две кули, мемориален център и музей, както и транспортен център, до голяма степен се покриват от Пристанищните власти, които се финансират както от летищата, така и от таксите за ползване на мостовете и тунелите в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още