IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур, Сидни и Хонконг най-безопасни за инвестиции в луксозни имоти

Безопасните инвестиционни дестинации привличат капитали от затруднените държави в еврозоната, Близкия Изток и Северна Африка

15:26 | 07.12.11 г.
Сингапур, Сидни и Хонконг най-безопасни за инвестиции в луксозни имоти

Сингапур, Сидни и Хонконг са най-безопасните дестинации за инвестиции в луксозни имоти, според нов доклад на Knight Frank.

С репутация на безопасни инвестиционни дестинации остават основните пазари в глобален план, каквито са Ню Йорк, Лондон, Париж и Монако.

Консултантската компания припомня, че преди кризата имаше значителен ръст в строителството на луксозни жилища, подкрепен от нарастващото търсене, което се отрази и на цените. След 2008 г. обаче обемите на строителството значително намаляха и започнаха бавно да се увеличават с първите признаци за завръщане на доверието към сектора.

След 2008 г. купувачите се фокусираха основно върху инвестициите на т. нар. „безопасни пазари“. Дори след като пазарът се върна към растеж, тези инвестиционни дестинации държат „лъвския пай“ и от строителната активност, и от транзакциите в луксозния сегмент.

С влошаването на дълговата криза осезаемо пазарът на луксозни имоти стана двустепенен, посочват експертите. В момента безопасните инвестиционни дестинации привличат капитали от затруднените държави в еврозоната, Близкия Изток и Северна Африка.

Има обаче затруднения при финансирането и на проектите в луксозния сегмент, въпреки стабилното търсене, посочва се в доклада. Около 75% от парите за луксозно строителство идват от банките, а заради затягането на кредитирането новозавършените обекти в САЩ и Европа започнаха да намаляват през годината.

На другия полюс е строителството на луксозни жилища в Азия. Обемите на строителството значително са нараснали в целия азиатско-тихоокеански регион, като най-съществено повишение е регистрирано в Мумбай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още