Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Безработицата в България остава стабилна през октомври

И в ЕС, и в еврозоната тя намалява леко

Безработицата в България остава стабилна през октомври

Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата в България остава стабилна през октомври на месечна база, запазвайки се на ниво от 6,1%. Това сочат последните сезонно изгладени данни на Евростат, публикувани днес.

Нивото на безработица в България остава стабилно през последните четири месеца, варирайки между 6,1% и 6,2%. На годишна база продължава да се вижда значително понижение, като през октомври миналата година без работа са били 7,0% от трудоспособното население в страната.

Безработните у нас през десетия месец на 2017 г. са общо 203 хил. души, показват още данните на европейската статистика.

Нивото на младежка безработица в страната също продължава да спада стабилно, макар да остава високо. През октомври тя е достигнала 11,5%, като за сравнение, само преди четири месеца – през юли, тя е била с 2 пр.п. по-висока. На годишна база се отчита още по-значителен спад, като през октомври 2016 г. тя е била 16,9%. Общо 19 хил. младежи на възраст до 25 години у нас са били без работа през деветия месец на годината.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло леко намалява през октомври на месечна база, достигайки 7,4% спрямо 7,5% през септември. На годишна база обаче и тук се отчита по-сериозно понижение спрямо 8,3% през октомври 2016 г., което е разлика от 0,9 пр.п. Това е най-ниското равнище на безработицата в региона от ноември 2008 г.

Безработните в региона през десетия месец на годината са били общо 18,243 млн. души.

Що се отнася до еврозоната, безработицата там също се понижава с 0,1 пр.п. през октомври спрямо септември, достигайки ниво от 8,8%. На годишна база понижението е от 1,0 пр.п., а нивото ѝ е най-ниското от януари 2009 г. Безработните в региона са били общо 14,344 млн. души.

Сред страните членки на ЕС най-ниски нива на безработица през октомври 2017 г. са били отчетени отново в Чехия (2,7%), Малта (3,5%) и Германия (3,6%). Най-високи равнища на безработица пък се наблюдават в Гърция (20,6% за август 2017 г.) и Испания (16,7%).

На годишна база нивото на безработица през октомври 2017 г. е спаднало в почти всички страни членки с изключение на Финландия, където е останало без промяна. Най-големите понижения се отчитат в Кипър (от 13,1% до 10,2%) и Гърция (от 23,4% до 20,6% за август на годишна база).

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ралито на лирата издиша с новите съмнения на Ердоган за паричната политика