IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработните в САЩ продължават да се увеличават

Около 30 млн. американци, или приблизително 18,4% от населението в трудоспособна възраст, са потърсили обезщетение при безработица от 21 март насам

17:04 | 30.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Милиони американци са подали молби за обезщетения при безработица през миналата седмица, което предполага, че съкращенията се разпространяват към индустрии, които първоначално не са били пряко засегнати от рестрикциите, свързани с коронавируса, информира Ройтерс.

Седмичните данни за безработицата на Министерството по труда в САЩ последваха новината от сряда, че през първото тримесечие на тази година икономиката на страната е претърпяла най-рязкото си свиване след Голямата рецесия. С това приключи и най-дългото икономическо разрастване в историята на Страната на неограничените възможности.

Броят на молбите за финансова помощ при безработица, подадени през седмицата до 25-и април, е 3,839 млн., заявиха от правителството. Така от 21 март насам около 30 милиона американци, или приблизително 18,4% от населението в трудоспособна възраст, са потърсили обезщетение.

Тази тенденция би означавала скок на безработицата до над 15% през април. Икономистите обаче твърдят, че това е малко вероятно поради естеството на загубените работни места по време на блокадата. Правителството разреши и на хората с временно прекратени договори по причини, свързани с COVID-19, да подадат заявления за обезщетения при безработица.

Това включва онези, които са под карантина с очакването да се върнат на работа, както и хората, които напускат работа поради риск от излагане на заразата или да се грижат за член на семейството.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
и там държавното разполовяване е неизбежно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
IQ96
преди 3 години
Добре, че печатницата няма да остане без работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още