Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Британските продажби на дребно продължават да се възстановяват през август

Това е четвърти пореден месец на растеж след безпрецедентния срив през април

Британските продажби на дребно продължават да се възстановяват през август

Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg

Продажбите на дребно във Великобритания продължават да се възстановяват и през август на фона на усилията на властите да привлекат затворените по домовете си британци към пазаруването.

Обемът на стоки, продадени във физическите магазини и онлайн, е нараснал с 0,8% спрямо юли, показват данни на националната статистика, цитирани от Bloomberg. Това е четвърти пореден месец на растеж след безпрецедентния срив през април, когато правителството наложи блокада в опит да спре разпространението на коронавируса. Продажбите, без автомобилното гориво, нарастват с 0,6% - повече от прогнозите на икономистите.

Данните може да стимулират надеждите, че потребителските разходи – двигателят на британската икономика, се възстановяват силно. Обемите на продажби в момента са на рекордно и ниво и с 4% над предпандемичното си ниво. През юни бе разрешено на магазините за стоки, които не са от първостепенна нужда, да отворят.

През август милиони британци британци се възползваха от правителствената подкрепа за заведенията, в рамките на която се предоставят купони за хранене навън. Това със сигурност подкрепи търговците на дребно, привличайки потребители към градските центрове.

В същото време продажбите онлайн към момента са с 47% по-високи от преди пандемията на фона на това, че все още много хора продължават да работят от вкъщи. Запазва се и стабилното търсене на хранителни продукти и домашни потреби. За сметка на това търсенето на дрехи остава потиснато.

Икономистите се притесняват, че възстановяването на продажбите на дребно може да се окаже краткотрайно. Въпреки че икономиката се отваря все повече, Великобритания все още е застрашена от нов ръст на болните от коронавирус, което на свой ред може да доведе до повторни блокади.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Над два пъти нарастват чуждестранните инвестиции на облигационните пазари в Азия