IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на безработните в Германия отчете неочакван спад

Най-голямата европейска икономика започва да възвръща позициите си след спада във сектора на промишлеността, възпрепятствал растежа й през 2019 г.

13:30 | 30.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bl</em><em>oomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

По време на зимните празници безработицата в Германия нарасна леко от декември до януари със 198 000 до 2426 000. Сезнно коригирани данни обаче показват за януари леко понижение от 2000 спрямо предходния месец - неочакван спад, докато бизнесът започва да се възстановява от спада в индустрията през миналата година, информира Bloomberg.

Така като цяло броят на безработните нараства с 20 000 в сравнение с предходната година. Коефициентът на безработица нарасна с 0,4 процентни пункта до 5,3 процента. Тя остава на непроменено ниво в сравнение с януари миналата година. 

Най-голямата европейска икономика започва да възвръща позициите си след спада в сектора на промишлеността, възпрепятствал растежа й през 2019 г. Властите в Германия се надяват, че стабилният пазар на труда ще допринесе за икономическото възстановяване. Въпреки че очакванията на бизнеса бяха понижени през януари, спадът беше обусловен от намаляващите перспективи в сферите на услугите и строителството, а не в промишлеността.

„Слабостта на икономиката продължава да оставя своя отпечатък, но като цяло пазарът на труда се оказа стабилен в началото на годината“, заяви ръководителят на Агенцията по труда Детлеф Шееле.

Търсенето на нови служители спада значително в сравнение с предходната година, но все още е на високо ниво. 668 000 работни места са регистрирани в агенцията през януари, с 90 000 по-малко, отколкото преди година. Сезонно коригиранят брой работни места, докладвани в агенцията по труда, е намалял с 1000. Индексът на BA за заетостта (BA - X) - показател за търсенето на персонал в Германия - се повиши с 1 пункт до 118 пункта през януари 2020 г. Той е с 15 пункта под стойността за предходната година.

Въпреки че все още показва признаци на слабост, промишлеността сякаш е оставила трудния период зад себе си. Данните за индекса на мениджърите по поръчките PMI от миналата седмица показаха, че заводската активност все още намалява, макар и с по-бавни темпове. Намаляването на търговското напрежение между САЩ и Китай допълнително укрепва перспективите.

Германските власти повишиха прогнозата си за икономическия растеж през тази година до 1,1%, като изразиха увереност, че инерцията ще се ускори още през 2021 г. Въпреки че това очевидно е сигнал за подобряване на настроенията, министърът на икономиката Петер Алтмайер заяви в сряда, че растеж с такива темповете не е особено задоволителен.

От правителството оповестиха нов план за разходите си, разпределящ над 160 милиарда евро (176 милиарда долара) до 2023 г. в области като инфраструктура и транспорт. Основната цел на програмата е да се поддържа конкурентоспособността на икономиката чрез цифровизация и обръщане към „по-зелени“ източници на енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още