Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Цачев: Процесът на дедоларизация на световните пазари ще се засилва все повече

Според инвестиционния консултант много страни вече са предприели политики по отказ от долара в търговията на международните пазари

гледано: 7774   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
3 гласа

Много страни предприеха политики по отказ от долара в търговията на международните пазари. Забелязваме засилване на процеса, особено след санкциите срещу Русия, чиято икономика успя да се възстанови след шока от наложените санкции, заяви главният инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Коментарът на финансистa идва на фона на новината, че Китай ще започва да търгува петролни фючърси на борсите в Хонконг и Шанхай в юани, а не както досега – в американски долари.

Още по темата

„Политиците в много страни разбират, че не трябва да се притесняват от сериозни политически и финансови мерки от страна на САЩ, които да сринат икономиката на страните им, като така респективно да ги свалят от власт“, добави Цачев.

По думите на госта в момента сме свидетели на процес на плурализация на валутите, на сигнали, че вече няма да има нужда от единна валута, като търговията между две страни ще се извършва с паричните единици на съответните държави.

„Свикнали сме да виждаме котировките в долари. Това е облекчение от гледна точка на работата на трейдърите, но за компаниите, които търгуват, това е проблем. Именно облекчението в търговията, което ще дойде от отказа от долара, е големият плюс за тях“, посочи той.

„Доларът ще остане още дълго време в играта, но делът му ще продължава да пада. Може би скоро ще видим Европа да купува петрол от Близкия Изток в евро след 5-10 години, като това е най-песимисичният вариант“, прогнозира финансистът.

Докато Европа и Азия все по-уверено вървят към изместване на долара като средство за международна търговия, то все пак за регион като Латинска Америка няма перспективи това да се случи скоро, изтъкна главният инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

6
 
9
 
2
преди 3 години
Няма профилна снимка
Поне аз не разбирам, ако долара не е световната резервна валута ще настъпи всеобщо благоденствие ли? Краят на долара, да не би да е начало на нова ера в човешката цивилизация? Да очаквам ли рай на земята, след кончината на Цар долар? Защото който е чел малко повече знае "Кралят умря! Да живее Краля!!!"
8
 
19
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
В юани, ама обезпечени със злато. Това вече е новина. Който иска юани, който иска злато. Да видим долара как ще устиска на това предложение.

https://seekingalpha.com/article/4104448-chinas-new-gold-backed-oil-futures-contract-cuts-u-s-dollar

Още от Новини
Допълнителният кеш в еврозоната може да премине 3 трлн. евро за първи път