IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на платината премина прага от 1300 долара за първи път от шест години

Перспективите пред цената на метала ще зависят от това дали търсенето от инвеститорите ще продължи да играе положителна роля

18:37 | 15.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на платината премина прага от 1300 долара за тройунция за първи път от над шест години заради очакванията, че възстановяването на индустриалното търсене и по-строгите правила за въглеродните емисии ще засегнат предлагането на метала, предава Bloomberg. В същото време цената на златото се понижава.

По-строгите регулации за замърсяването, които изискват автомобилните производители да използват повече платина в каталитичните преобразуватели, подкрепят цените, коментира Маргарет Янг, стратег в компанията DailyFX. Цената на платината е нараснала с 21% тази година, намалявайки огромното си изоставане от сестринския метал паладий, който имаше звездно представяне през предходните две години.

„Платината се представя значително по-добре от златото от ноември 2020 г. насам, тъй като надеждите и прогнозите за възстановяване на глобалните продажби на автомобили разведряват перспективите пред търсенето на белия метал“, допълва Янг.

След години на излишъци затварянето на мини заради COVID-19 в Южна Африка е станало причина дефицитът на пазара на платина да се разшири до 400 хил. тройунции през 2020 г., съобщи компанията Johnson Matthey в доклад от миналата седмица. Макар че пазарът може да се върне към излишък тази година, нарушеното производство в ключова рафинерия в страната подобрява непосредствените перспективи за метала.

Спот цената на платината скочи с 4% до 1306,22 долара за тройунция, най-високото ниво от септември 2014 г. насам.

Към 18:30 ч. българско време спот цената достига 1302,12 долара за тройунция, което е поскъпване от почти 4%.  Платина Платина

Перспективите пред цената ще зависят отчасти от това дали търсенето от инвеститорите – тези, които очакват наваксване спрямо златото и паладия, ще продължи да играе положителна роля.

„Платината привлече вниманието на финансови инвеститори. Тя преживява своята инерция сега благодарение на спекулативното търсене“, коментира Кирил Чуйко, стратег в BCS Global Markets.

Цената на златото се понижава, тъй като инвеститорите са под влиянието на забавящия се темп на заразените с коронавирус и програмите за имунизация на глобално равнище и последиците за растежа. Американските пазари са затворени заради Деня на президентите, а борсите в Китай, Хонконг и Тайван също не работеха в понеделник.

Скъпоценният метал е изгубил около 4% от стойността си тази година на фона на по-високата доходност от американските държавни ценни книжа, което намалява привлекателността на златото, защото то не изплаща никаква лихва. Но активът-убежище получава подкрепа от очакванията, че нови стимули ще доведат до инфлация и че възстановяването от пандемията ще натежи върху долара. Платина Платина

Спот цената на златото се понижава с 0,2% до 1820,25 долара за тройунция, след като се повиши с 0,6% миналата седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още