IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Китай вля ликвидност в банковата система

Банката също така запази референтния си лихвен процент непроменен на ниво от 3,25%

22:22 | 15.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската централна банка неочаквано добави ликвидност към банковата система в петък, за да помогне на кредиторите по време на данъчния сезон. Анализаторите видяха това като знак, че стимулирането на икономиката в по-големи мащаби е малко вероятно в близко бъдеще, предава Bloomberg.

Централната банка на Китай предостави на търговските банки в страната едногодишни заеми в размер от 200 милиарда юана (29 милиарда долара). Банката запази референтния си лихвен процент непроменен на ниво от 3,25%, показвайки сдържаност в паричната политика, въпреки че обявените през тази седмица икономическите данни бяха по-лоши от очакваното. В съобщение на Китайската централна банка се казва, че ликвидността в банковата система в момента е на "достатъчно разумно" ниво, тъй като оперативната дейност компенсира нуждата на компаниите от финансиране за плащане на данъци.

Централната банка също така предостави още 40 млрд. юана заради влизането в сила на обявеното по-рано намаляване на размера на задължителните минимални резерви на търговските банки, с което общата инжектирана сума достигна 240 млрд. юана. Властите се въздържат за 15-и пореден ден от добавянето на средства в икономиката чрез извършване на операции на открития пазар, като се позовават на съществуващата „голяма“ ликвидност.

Умереното равнище на инжектираните средства показва, че централната банка остава сдържана по отношение на паричните облекчения, дори и след като икономиката се забави още повече през октомври поради слабите инвестиции и търсене. Тази седмица бордът намали изискванията си за минимален капитал с оглед отпускане на кредити за инвестиране в инфраструктурни проекти.Това е една от стъпките на банката, насочени към увеличаване на производството.

По-рано този месец централните банкери намалиха разходите на търговските банки по депозитите с матуритет до една година, за първи път от 2016 г. насам, в опит да успокоят надигащите се притеснения заради спада в доходността на държавните облигации и забавянето на икономиката.

„Това е поредната операция на ограничено облекчаване, тъй като ликвидността, осигурена от намаляването на резервите, може да не е достатъчна, за да покрие търсеното финансиране при плащането на данъци“, казва Пейциен Лиу, китайски икономист от Natwest Markets Plc в Сингапур.

Лиу също обърна внимание на оформилата се през последните няколко месеца тенденция централната банка да провежда средносрочни кредитни операции около средата на месеца преди обявяването на основния кредитен лихвен процент. Точно тези операции могат да бъдат използвани като инструмент за понижаване на основните лихви по кредитите, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още