IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири причини да купуваме рубли

Руската валута продължава увереното си укрепване, отправяйки заявка за още по-голям възход

12:48 | 15.05.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Четири причини да купуваме рубли

След пропадането в последните месеци руската рубла продължава увереното си укрепване. Въпреки стабилния отскок през тази седмица по-нататъшен ръст все още е възможен.

Четири са основни фактора, които говорят в полза на растежа на рублата, пише "Вести".

1. Постепенната деескалация на напрежението в Украйна

Основното събитие, разбира се, предстои на 25 май. След като изборите в Украйна отминат ще имаме по-голяма яснота за по-нататъшното развитие.

Ако вотът бъде компрометиран по някакъв начин, това ще доведе до двустранни обвинения между Запада и Русия, което може да разшири допълнително санкциите. Руските власти обаче вече изразиха своята принципна подкрепа в полза на изборите, което е ясен сигнал, че можем да очакваме относително мирното им провеждане.

Ако Кремъл действително няма намеренията да предприема действия в югоизточната част на Украйна, инвеститорите ще могат да оставят леко настрана геополитическия въпрос и да обърнат отново погледите си към реалния пазар. При неговите условия в началото на годината един долар се търгуваше за около 33 рубли.

2. Възстановяването на инвеститорското доверие

Отслабването на напрежението ще измени цялата тенденцията в инвеститорското търсене на руски активи. Особен интерес може да представляват деноминираните в рубли облигации, интересът към които отстъпи значително по време на Кримските събития и перспективата да не станем свидетели на устойчиво възстановяване.

С оглед на засилването на търсенето на високодоходни инструменти с фиксиран доход руските облигации могат да бъдат подходяща мишена от финансовите институции и фондове. Между другото някои добре известни инвеститори се обърнаха към руския пазар в последните седмици. Джим Роджърс например заяви, че руските акции са били изключително атрактивни в пика на разпродажбите. Той цитира една стара инвеститорска мъдрост: "Купувай, когато има кръв по улиците". Като цяло, в този случай кръвта има относително фигуративен смисъл, освен ако не погледнем към Украйна.

3. По следите на развиващите се пазари

Развиващите се страни постигнаха най-дългия си валутен подем от 2009 г. насам. На фона на това финансовите органи в тези страни активно попълваха резервите си.

Въпреки това от началото на украинската авантюра Русия не може да се похвали с каквото и да е повишаване на валутните или златните си резерви. Тенденцията обаче вероятно ще бъде пречупена след отслабването на политическото напрежение. Това може да накара пазара да реши, че е време рублата да настигне конкурентите си от Индия, Турция и Индонезия.

4. Техническият анализ

Ако вземем един обикновен технически анализ, който обхваща всички ключови компоненти, също можем да намерим подкрепа на тезата за поскъпване на рублата.

В момента руската валута се намира в граничната зона при ниво от 34,80. Пробив на това равнище може да предизвика покачване на руските пари до 33,50 за долар. Не бива все пак да забравяме и рисковете, които особено в сегашната нестабилна ситуацията могат да доведат и до известна волатилност. При всички положения обаче дългосрочният тренд при USD/RUB обещава да е низходящ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Мхм, според мен трябва да обвържат цената на рублата с литър водка - "Водкорубла". В дългосрочен план, водка ще се консумира много след като свърши петрола. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
По-добре да се купува руска водка вместо рубли. Причините са доста повече от 4 но главните са че няма опасност да секне търсенето и потреблението на руска водка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Някой май иска да "социализира" загубите от покупки на рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
Краткосрочно и спекулативно този анализ може да се окаже прав, но дългосрочно изобщо не е сигурно, че е добре да се инвестира в Русия! За да се върне доверието към Русия след анексирането на Крим ще са нужни десетилетия предвидима политика. Да не говорим, че спред данни на ЕЦБ, не 50, а 210 милиарда евро са избягали от Русия за първото тримесечие и само разни счетоводни трикове не показват такъв спад на валутните резерви на Русия!Единственото сигурно нещо във връзка с Русия е, че нищо не е сигурно! Може да си правим сметки за спад на напрежението, но нищо не пречи на Москва да анексира Източна Украйна и приднестровието, особено след като Молдова и Грузия ще подпишат в края на юни договор за асоцииране с ЕС! Който не иска да има безсънни нощи е по добре да заобиколя от далеч Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
SS-23
преди 9 години
айде и тука са залагат въдиците с големите куки .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
0pk
преди 9 години
Рубладжийска статия. Автора на кол! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още