IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната започва новата година с ускорение на инфлацията от 1,4%

най-голямо увеличение се забелязва в цените на храните, алкохола и тютюна

13:44 | 31.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Инфлацията в еврозоната се е ускорила с 1,4% на годишна база през януари 2020 г., посочват прогнозните данни на европейската статистическата служба Евростат, публикувани в петък. В сравнение с това през декември беше отчетен ръст на цените с 1,3%.

В случая инфлацията е представена чрез индекса на потребителските цени (ИПЦ). ИПЦ измерва общото относително изменение на цените на стоките и услугите, които се използват от домакинствата за лично, непроизводствено потребление. За неговото изчисление се формира определен набор от стоки и услуги, наречен „потребителска кошница“.

Ако разгледаме основните компоненти на ИПЦ в еврозоната, очакванията са, че храните, алкохолът и тютюнът ще отчетат най-голям ръст в цените си на годишна база през януари (2,2% в сравнение с 2,0% през декември), последвани от енергията (1,8% спрямо 0,2% през декември), услугите (1,5% спрямо 1,8% през декември) и неенергийни промишлени стоки. eu eu

Очаква се също така ръстът на базовата инфлация, която изключва цените на волатилните продукти, да се забави до 1,1% през януари в сравнение с ускорението от 1,3%, отчетено през декември. Този показател е ключов за Управителния съвет на ЕЦБ при вземането на решения за паричната политика на институцията.

Днес бяха публикувани и данни за ръста на брутния вътрешен продукт на еврозоната и Европейския съюз в края на 2019 г. На сезонно коригирана база БВП е нараснал с 0,1% както в еврозоната, така и общо в ЕС през четвъртото тримесечие на 2019 г., съгласно предварителната оценка на Евростат. eu eu

През третото тримесечие на 2019 г. БВП нарасна с 0,3% отново и в двете зони.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година измерителят е нараснал с 1,0% в еврозоната и с 1,1% в ЕС28 през четвъртото тримесечие на 2019 г.

Според първоначалната оценка показателят е отчел годишен ръст за 2019 г. съответно с 1,2% в еврозоната и 1,4% общо за ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още