IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Фискалната помощ за домакинствата и бизнеса вероятно няма да е достатъчна

Необходима е силна политическа акомодация, изтъкват членовете на централната банка на САЩ

21:52 | 01.07.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Tasos Katopodis/Getty Images/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tasos Katopodis/Getty Images/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ публикува в сряда протокола от своето заседание от 9 и 10 юни, по време на което представителите на централната банка постигнаха съгласие за поддържане на стабилни лихви, посочвайки, че очакват разхлабената политика да надделее, докато икономиката се върне към нормалното си състояние, съобщава CNBC.

Длъжностните лица също така проведоха задълбочена дискусия относно ограничаването на доходността на облигациите и засилване на насоките за това как ще се определя политиката в бъдеще. 

Членовете на Федералния комитет на отворения пазар гласуваха тогава да задържат основния си краткосрочен лихвен процент в диапазона от 0-0,25%, който беше понижен в средата на март, тъй като Фед се стреми да осигури подкрепа за икономика, която продължава да страда от затрудненията на властите да овладеят коронавируса.

Представителите на Фед отбелязаха по време на заседанието, че „настоящата позиция на паричната политика остава подходяща“, но добавиха, че регулаторът трябва да засили насоките, които предоставя на пазарите. В протокола е отбелязана необходимостта от парична политика, която да предвижда в по-широк хоризонт нуждите на икономиката, като условията за това трябва да бъдат ясно определени.

„Повечето участници коментират, че Комитетът трябва да обяви по-ясна форма за насоки за размера на основния лихвен процент и да предостави по-голяма яснота по отношение на покупките на ценни книжа и такива, обезпечени с ипотека, както и повече и по-достъпна информация за траекторията на икономиката“, се казва в протокола.

Представителите на Фед посочват, че биха предпочели допълнителните политически ходове да са свързани с инфлацията, докато само „двама“ заявяват, че залагат на нивото на безработицата, което да определя посоката на политиката.

Средната прогноза на членовете на централната банка за брутния вътрешен продукт на САЩ за 2020 г. е свиване в размер на 6,5 на сто, последвано от ръст от 5% през 2021 г. и разширяване от 3,5 на сто през 2022 г.

„Участниците коментират, че остава изключително голяма доза несигурност и значителни рискове за икономическите перспективи“, се посочва в протокола.

Въпреки сравнително ясните перспективи за 2020 г., членовете на Фед отбелязват, че решението на Конгреса да предостави фискална помощ на домакинства, предприятията и щатските и местни власти, „може да се окаже недостатъчна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 3 години
Е то от цялата помощ 10-15% да са отишли при крайните, другите са реално за акулите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
разбира се че не е, всичките трябваше да са при домакинствата... тия дето ги дадохте на бизнеса е все едно ги метнахте в морето! но нали трябва да дадете нещо и на олигарсите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още