IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед вижда основните лихви на ниво около нулата до 2022 г.

Централната банка на САЩ определи границите на мащабните си покупки на активи

21:05 | 10.06.20 г.
<p>
	Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. <em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ обяви, че очаква основните лихви да останат на ниво около нулата до 2022 г., или до пълното възстановяване на американската икономика от пандемията от коронавирус, съобщават CNBC и Bloomberg. В същото време централната банка постави долна граница на мащабните си покупки на активи.

Двудневната среща на американската централна банка, която приключи днес, беше първата след април, когато Пауъл заяви, че икономиката на САЩ може да чувства тежестта от блокадата повече от година. 

„За да подпомогне притока на кредити към домакинствата и бизнеса, през следващите месеци Федералният резерв ще увеличи притежанията си на държавни ценни книжа и ценни книжа, обезпечени с жилищни и търговски ипотечни ценни книжа, поне с текущите темпове, за да поддържа безпроблемното функциониране на пазара, като по този начин насърчава ефективното насочване на паричната политика към по-широки финансовите условия “, заявиха от Федералния комитет по отворените пазари в изявление в сряда след края  на двудневно заседание относно политиките на централната банка в условия на пандемия.

Според изявление на Фед Ню Йорк темпът на увеличението на покупките ще бъде около 80 млрд. долара на държавни облигации и около 40 млрд. долара на ипотечни ценни книжа.

Гласуването за оставяне на лихвите в диапазон 0-0,25% завърши с единодушно „за“.

Фед прогнозира 6,5-процентно свиване на американската икономика за 2020 г., ниво на безработицата от 9,3% на годишна база, както и обща и базова инфлация съответно 0,8 на сто и 1%. За 2021 г. и 2022 г. централната банка очаква съответно 5% и 3,5% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП), докато нивото на безработица ще се свие съответно до нива от 6,5 на сто и 5,5%. За следващите две години Фед прогнозира ръст на общата и базовата инфлация съответно до 1,6% и 1,5% за 2021 г. и 1,7 за 2022 г.

Фед остави без промяна, на ниво от почти нула, лихвените проценти на предходното си заседание. След неговия край от централната банка посочиха, че е налице значителен риск, отхвърляйки възможността за бързо възстановяване. В последвалата пресконференция Джером Пауъл предупреди, че пандемията може да остави траен белег върху икономиката.

В края на май Фед предупреди за значителна заплаха за икономиката и предпоставка за голяма несигурност. Членовете на Федералния комитет по отворените пазари се обединиха около становището, че „икономическите ефекти от пандемията създават извънредна по размер несигурност и значителен риск за икономическата активност в средносрочен план“.

Часове преди пресконференцията финансовият министър на САЩ Стивън Манучин заяви, че американската икономика вече е започнала да се възстановява от пандемията от коронавирус и ще се „подобри драстично“ през третото и четвъртото тримесечие.

Манучин, който беше на изслушване пред Комитета за малкия бизнес в Сената, преразглеждащ напредъка на програмите за федералните спасителни заеми, заяви в писмено свидетелство, че последните данни за работните места и други аспекти на икономиката „показват, че ние сме в състояние на силно и поетапно възобновяване на нашата страна”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още