IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската икономика се сви, но по-слабо от очакваното

Икономиката се сви с 1,3% спрямо прогнозите за понижение с 4% през последното тримесечие на миналата година

10:16 | 29.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Френската икономика се сви през последното тримесечие на миналата година, но по-слабо от очакваното, след като страната беше изправена пред второ блокиране заради коронавируса, показват официални данни, публикувани в Ройтерс.

Втората по големина икономика в еврозоната се сви с 1,3% през последните три месеца на миналата година, след като се разшири с 18,5% през предходното тримесечие, когато постигна безпрецедентен отскок след първата блокада, съобщи статистическата агенция INSEE.

френска френска

Резултатът е по-добър от прогнозите за спад с 4%, според анкета на Ройтерс с участието на 28 икономисти с оценки, вариращи от -1,4% до -5,3%.

Това също така означава, че за цялата 2020 г. икономиката се е свила с 8,3%, по-малко от очакванията за спад от 11%, които правителството предвиждаше в своите бюджетни планове.

Това е обнадеждаваща новина за публичните финанси, тъй като бюджетният дефицит на публичния сектор вероятно ще бъде по-малък от 11,3% от брутния вътрешен продукт, както правителството очакваше.

Според данни на INSEE потребителските разходи са се увеличили с 23% през декември в сравнение с предходния месец, тъй като мерките бяха облекчени в периода около празниците, което помогна да се ограничи общият спад на разходите на домакинствата през четвъртото тримесечие - традиционен двигател на френската икономика.

Междувременно износът надмина вноса, като външната търговия допринесе с 0,9 процентни пункта за БВП през четвъртото тримесечие.

INSEE заяви, че износът на транспортни стоки и фармацевтични продукти се е представил добре през периода, докато по-ниската икономическа активност е ограничила вноса на петрол.

Данните за френската икономика поставят началото на серия икономически резултати за 19-членния блок. Германия вероятно също е избегнала голямо свиване, въпреки че разпространението на коронавируса и неговите нови щамове принудиха правителството да удължи мерките.  

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард вече обеща да засили паричната подкрепа, ако е необходимо, посочва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още