IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ запази паричната си политика без промяна и повиши прогнозата си за растеж

Регулаторът сигнализира, че не очаква инфлацията да доближи ниво от 2% пред началото на 2022 г.

08:10 | 21.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японската централна банка (ЯЦБ) запази своята парична политика без промяна, повишавайки в същото време прогнозите си за икономическия растеж по време на своя преглед във вторник (21 януари), след като пакетът от правителствени стимули и пониженият оптимизъм смекчиха до известна степен натиска върху банковия регулатор да добавя още стимули, съобщава Ройтерс. 

ЯЦБ изрази оптимизъм по отношение на световната икономика, след като САЩ и Китай успяха да подпишат частичното търговско споразумение от първа фаза. Деескалацията на търговската война между Вашингтон и Пекин накара японския регулатор да заяви, че свързаните с перспективите рискове „отшумяват“.

Пазарите следят внимателно речта на управителя на ЯЦБ Харухико Курода след срещата на Управителния съвет на банката за сигнали, свързани с това как неговите възгледи за плюсовете и минусите на осъществените стимули могат да повлияят на решенията на регулатора през тази година.

Както се и очакваше, ЯЦБ запази своя краткосрочен лихвен процент на ниво от -0,1%, като обеща да направлява доходността по 10-годишните държавни облигации на ниво около 0%.

Регулаторът също така запази насоките си за нивата на сегашните ниски лихви, като подчерта, че има пространство за допълнителното им свиване, докато не се появи риск за възпрепятстване на плановете за постигане на ниво на инфлацията от 2%.

„Като се има предвид, че йената се стабилизира и другите големи централни банки правят пауза в своята политика, за момента няма причина ЯЦБ да предприеме действия“, споделя Тору Суехиро, старши пазарен експерт в Mizuho Securities.

ЯЦБ се фокусира върху лихвените проценти в своята политика и контрола върху кривата на доходността. Регулаторът също така продължава да купува огромно количество държавни облигации и рискови активи в опит да тласне инфлацията към своята цел.

В тримесечния си преглед на своите прогнози ЯЦБ преразгледа в посока нагоре очакванията си за ръст за фискалната година, приключваща през март, до 0,9% от прогнозирания през октомври 0,7 на сто, водена главно от пакета правителствени стимули.

Банката също така повиши прогнозата си за растеж за фискалната 2021 г., но сигнализира, че не очаква инфлацията да доближи ниво от 2% преди началото на 2022 г.

„Японската икономика вероятно ще продължи да се развива умерено като тенденция“, тъй като въздействието на забавянето на глобалния растеж върху вътрешното търсене ще бъде ограничено, посочват от ЯЦБ в тримесечния си доклад.

Растежът на третата по големина икономика в света спря почти напълно в периода юли-септември и вероятно ще се свие през последното тримесечие на миналата година, тъй като търговската война между САЩ и Китай прекъсна износа ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още