IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония готви улеснен достъп на чуждестранни инвеститори до ключови компании

През ноември парламентът прие промяна в закона, която затяга изискванията за правене на чуждестранни инвестиции в сектори, свързани с националната сигурност

16:07 | 25.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabey</em></p>

Снимка: Pixabey

Япония ще въведе изключения от новите ограничения за чуждестранни инвестиции в компании, занимаващи се с чувствителни за националната сигурност въпроси, заявиха правителствените източници цитирани от Ройтерс. По този начин властите се стремят да запазят задграничния капитал в страната.

От изключенията ще могат да се възползват чуждестранни хедж фондове и мениджъри на активи, които притежават или инвестират много в японски акции и спомагат за укрепването на финансовия пазар на Токио - ключов елемент от стимулиращите политики на премиера Шиндзо Абе.

През ноември парламентът прие промяна в закона, която затяга изискванията за чуждестранни инвестиции в сектори, свързани с националната сигурност, отразявайки вътрешните и международните опасения, че Китай може да получи достъп до ключови поверителни технологии.

При тези ограничения, които се очаква да влязат в сила в началото на май, чуждестранните инвеститори, които закупуват дял от 1% или повече в японските фирми в 12 области, от решаващо значение за националната сигурност, ще бъдат подложени на предварителна проверка, в сравнение с прага от 10%, който се прилага сега за по-широк кръг от компании.

Правителството вече е определило няколко изключения, като например разрешение на някои финансови институции да инвестират без предварителна проверка или закупуване на акции, които не са сред 12-те области, ако отговарят на определени критерии, като например да не е предоставят достъп до някаква чувствителна информация.

Според източниците властите са готови да разширят достъпа и до тези 12 сектора, ако съответния инвеститор се съгласи на определени условия.

Чуждестранните инвеститори няма да имат право да участват в гласуванията на общите събрания на компаниите при вземане на ключови управленчески решения и да отправят писмени бизнес предложения към управителните органи на съответното дружество, посочват източниците.

По-широките изключения следват опасенията на някои чуждестранни инвеститори, че строгите правила могат да затруднят инвестирането им в Япония.

Тези промени ще бъдат включени в правителствено постановление, в което се уточняват подробности за ревизирания закон, посочват източниците.

Индустрията, обхваната от ограниченията за чуждестранни инвестиции на Япония, включва сектори като отбрана, ядрена енергетика, аерокосмическо пространство, комунални услуги, газ, киберсигурност и телекомуникации.

Около 500 от 3703 компании, листнати на борсите в Япония, биха попаднали под тези критерии. Правителството планира да публикува списъка на фирмите през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още