Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Японският износ се свива за четвърти пореден месец

Това се случва в момент на натиск от страна на САЩ в започналите търговски преговори между двете страни

Японският износ се свива за четвърти пореден месец

Снимка: Архив Ройтерс

Японският износ се свива за четвърти пореден месец през март, тъй като слабостта на световното търсене продължава да тежи върху икономиката на островната държава, съобщава Bloomberg.

Един от добрите показатели – увеличаването на износа за САЩ, може да се влоши, ако търговските преговори с администрацията на Тръмп, които започнаха тази седмица, се провалят. 

Още по темата

Стойността на износа за САЩ се е повишила за шести месец – с 4,4%, генерирайки двустранен излишък от 683,6 млрд. йени (6,1 млрд. долара) през март, сочат данни на японското финансово министерство. Износът към Китай се понижава, което допринася за общия спад на японския износ с 2,4%.

Последните данни за износа на Япония излизат в момент, в който преговарящите приключиха първия кръг от търговски преговори във Вашингтон, които се използват от САЩ, за да се опитат да отворят повече пазара на Япония за селскостопанско производство и да намалят търговския си дефицит. Страната на изгряващото слънце успя да избегне преговорите в продължение на две години, а сега се опитва да избегне мита или квоти за износа на автомобили и възможна валутна клауза.

Японските политици не могат да си позволят да допускат слабост в износа, тъй като той отговаря за икономическия растеж и то в момент, когато наближава влизането в сила на увеличения данък върху продажбите. По-високият данък пък може да затрудни вътрешното потребление. 

Последните данни потвърждават, че износът ще тежи върху представянето на икономиката през периода януари – март, което означава, че Япония ще трябва да разчита на вътрешното търсене. Американските законодатели, особено тези, които представляват интересите на селскостопанските производители, настояват администрацията на Тръмп бързо да сключи сделка с Япония.

По отношение на вноса данните също са разочароващи. При консенсусната прогноза за повишение с 2,8%, отчетения ръст беше с 1,1%.

Търговският излишък на Япония през март достига 528,5 млрд. йени в сравнение с осреднената прогноза за излишък от 363,2 млрд. йени. Износът за Китай е намалял с 9,4% през март, докато доставките за САЩ са нараснали с 4,4%. За европейския пазар продажбите са се увеличили със 7,3%.

„Търговските преговори са по-трудни за Япония, тъй като трябва да бъдат разгледани валутната клауза, автомобилния и селскостопанския сектор“, коментира Юичи Кодама, стари икономист в Meiji Yasuda Life Insurance. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Заводите във Великобритания задържат продукцията около сегашните нива