IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната се забавя, но облаците не са толкова гъсти

Износът и очакванията за бъдещо потопиха бизнес активността в региона до двегодишно дъно

15:16 | 06.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес активността в евозоната се понижи до двегодишно дъно през октомври, тъй като нарастващото търговско напрежение, заедно с повишаващата се политическа несигурност, влошиха износа и очакванията за бъдещото, съобщава Ройтерс.

Въпреки че проучванията и официалните данни във вторник показват, че забавянето е относително широко разпространено, то облаците над еврозоната не са толкова гъсти, каквито бяха първоначалните опасения.

Всякакви положителни сигнали ще бъдат приветствани от банкерите от Европейската централна банка, тъй като те искат да спрат програмата за изкупуване на активи в размер на 2,6 трлн. евро до края на годината, като по този начин изключат един от основните стимули за икономиката на еврозоната. 

Основният индекс на института IHS Markit Euro Zone Composite Final Purchasing Managers’ Index (PMI), който е добър показател за икономическото здраве на региона, се понижи до 53,1 пункта през октомври спрямо отчетените месец по-рано 54,1 пункта. Това е най-слабото представяне на показателя от септември 2016 г.

Така или иначе обаче всяка стойност над ключовата граница от 50 пункта се възприема като растеж.

Официалните данни показват, че индустриалните поръчки в Германия са нараснали само с 0,3% през септември, а според проучване на Ройтерс се очакваше повишение с 0,6%, което предполага, че най-голямата икономика в Европа е завършило третото тримесечие на стабилна основа.

Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на услугите (PMI) беше ревизиран във възходяща посока при последното си четене спрямо предварителните данни от 53,6 на 54,7 пункта.

Бизнес активността в сектора на услугите се ускори във Франция, след като компаниите засилиха наемането на хора на фона на нарастване на новия им бизнес. В същото време секторът на услугите в Испания отбеляза най-бързия си растеж от юни насам, също подкрепен от ръста на новия бизнес. Секторът на услугите в Италия обаче се сви за първи път от повече от две години през миналия месец.

„Данните за октомври на мениджърите по поръчките предполагат, че повечето големи икономики в еврозоната ще се представят по-добре през четвъртото тримесечие, отколкото през третото“, коментира Джак Алъм от  Capital Economics.

Като цяло икономиката на блока се е разширила с 0,2% през третото тримесечие при прогноза за 0,4%.

Напрежението около бюджета на Италия, отказът на Меркел да се кандидатира за лидерски постове след изтичане на мандата й, начинът, по който ще се разделят Великобритания и ЕС и продължаващата търговска война между САЩ и Китай са все фактори, които се отразяват на бизнес оптимизма.

Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на услугите се понижи през октомври до 53,7 пункта, достигайки най-ниските си нива от началото на 2017 г., спрямо резултата от септември от 54,7 пункта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още