Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Индийската централна банка понижи основната си лихва до рекордно ниско ниво

Институцията удължи и срока за погасяване на заемите

Индийската централна банка понижи основната си лихва до рекордно ниско ниво

Снимка: Kanishka Sonthali/Bloomberg

Индийската централна банка понижи основния си лихвен процент на извънредно заседание в петък и запази вратата отворена за по-нататъшно облекчаване, за да помогне на икономиката, която вероятно ще се свие за първи път от повече от четири десетилетия.

Управителят Шактиканта Дас обяви намаляването на институционалния сконтов лихвен процент с 40 базисни пункта до най-ниското ниво в историята му от 4% и обеща да предприеме „каквито и да са необходими мерки“ за подкрепа на икономиката, предава Bloomberg.

Още по темата

Очаква се намалението на лихвените проценти, заедно с хода на централната банка да се даде възможност на кредитополучателите да имат повече време за погасяване на заемите си,  да облекчат притесненията на компаниите и потребителите в Индия, много от които останаха разочаровани от фискалния стимул, обявен наскоро.

„Занапред, ние ще продължим да сме бдителни и ще предприемем всички необходими мерки, за да отговорим на предизвикателствата, свързани с Covid-19, които са пред нас“, каза Дас. "Централната банка на Индия ще продължи да бъде в бойна готовност да използва всички свои инструменти за справяне с динамиката на неизвестното бъдеще", добави той.

Централната банка очаква икономиката да се свие през фискалната година до март 2021 г., каза Дас, след като коронавируса и предприетите мерки за овладяване на заразата напълно спряха активността. Анализаторите на Goldman Sachs Group Inc. прогнозираха 45-процентов годишен спад на БВП през тримесечието до юни, което според тях ще доведе до свиване на икономиката с 5% през цялата фискална година.

Зачестяват също така призивите към централните банкери да въведат програма за закупуване държавни облигации директно от правителството с цел финансиране на нарастващия фискален дефицит и заеми. Индийската централна банка обаче не може да монетизира дефицита, тъй като през 2006 г. беше приет закон, забраняващ участието й в първичния пазар.

Що се отнася до инфлацията, централната банка очаква тя да спадне през втората половина на годината и да се върне към средносрочната цел на институцията от около 4% през следващите мееци. Базовата инфлация, която изключва цените на волатилните продукти, вероятно ще остане по-слаба, казаха от банката.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Графика на деня: Инфлацията в САЩ се повиши до най-високо ниво от 1992 г.