Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Индонезия запази лихвата на историческо ниското за страната ниво

Централната банка на страната може да остане в режим на задържане поне до края на годината

Индонезия запази лихвата на историческо ниското за страната ниво

Снимка: Bloomberg LP

Централната банка на Индонезия остави основния си лихвен процент непроменен на рекордно ниско ниво, тъй като икономиката започва да показва признаци на възстановяване от най-тежката коронавирусна вълна в страната.

Bank Indonesia запази седемдневната обратна репо лихва на ниво от 3,5% във вторник, както се очакваше от всичките 31 анализатори в анкета на Bloomberg. Ключовият лихвен процент е на това ниво от февруари, а управителят на централната банка Пери Уорджио сигнализира, че банката може да остане в режим на задържане поне до края на годината.

Още по темата

„Решението е в съответствие с необходимостта от поддържане на обменните курсове и стабилността на финансовата система на фона на прогнозираната ниска инфлация и усилията за съживяване на икономическия растеж“, каза гуверньорът Уорджио на брифинг в Джакарта. „Икономическият растеж през 2022 г. ще бъде по-висок от тазгодишния".

Гуверньорът обяви, че централната банка облекчава правилата за авансово плащане за жилищни и автомобилни заеми до края на следващата година и разширява стимулите за погасяване по кредитни карти, а всички стъпки целят да увеличат ефекта от приспособителната парична политика.

Банката „сигнализира за намерението си да не бъде обхваната от неотдавнашния ястребов наклон на все повече и повече партньори - централни банки, и да запази позицията си на задържане още известно време“, казва пред Bloomberg Уелиан Уиранто, икономист от Oversea-Chinese Banking Corp в Сингапур. „Поглеждайки следващата година има пространство за запазване на лихвения процент непроменен през първата половина на 2022 г., но не бива да се пренебрегва риска от по-силен удар при повишаване на лихвените проценти на Фед през втората половина“.

Рупията поскъпна леко с 0,3% във вторник до 14,068 рупии спрямо щатския долар, въпреки че загуби част от ръста си след решението. Основният борсов индекс на Индонезия се понижи с 0,3%.

Годишният темп на инфлация се ускори до 1,60% през септември от 1,59% през предходния месец, но все пак беше под  долната граница на централната банка от 2 на сто.

Централните банкери заявиха, че вътрешната икономика продължава да се разраства през третото тримесечие на фона на силните експортни резултати и увеличаването на потреблението и инвестиционната активност, тъй като ограниченията за мобилността бяха премахнати.

Централната банка запази предишните си прогнози за растеж за 2021 г. за между 3,5% до 4,3% и намали прогнозата за дефицит по текущата си сметка до 0,0-0,8% от БВП.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
По-бързата инфлация ограничи възстановяването на британските фирми за услуги