IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се ускорява леко до 0,3% през януари

България отчита отрицателна инфлация: -0,3% на годишна и -0,1% на месечна база през първия месец на годината

12:38 | 25.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в еврозоната възлиза на 0,3% на годишна база през януари, което е леко ускорение спрямо 0,2% през декември 2015 г., но под предварителните данни за 0,4%, които бяха публикувани на 29 януари, сочат данните на Евростат. 

Базисната инфлация, в която не влизат нестабилни цени, като тези на горивото, се повишава до 1 на сто през януари от 0,9% през декември, показва още статистиката на Евростат. Енергийните разходи са се свили с 5,4%.

В целия Европейския съюз ръстът на потребителските цени за първия месец на годината е 0,2%, като стойността е същата спрямо декември. Година по-рано стойността ѝ беше отрицателна: -0,5%. 

През януари се наблюдава отрицателен ръст на годишна база в десет страни членки. Най-ниските стойности са регистрирани в Полша (-1,7%), Румъния (-1,5%) и Кипър (1,1%).

България също отчита отрицателна инфлация: -0,3% на годишна и -0,1% на месечна база.

Най-рязко растат цените в Белгия (1,8%), Австрия (1,4%) и Швеция (1,3%).

Най-голям стимул за ръста на инфлацията в еврозоната идва от ресторантите и кафенетата, които генерират 0,10 процентни пункта от повишението. Следват тютюневите изделия и плодовете (по 0,06 пункта). Транспортните горива изтриват 0,28 процентни пункта от ръста на цените, горивата за отопление – 0,18 пункта, а газта – 0,11 пункта.

Първоначалната прогноза за инфлацията за февруари ще бъде публикува на 29-ти февруари.

На фона на мрачните перспективи за инфлацията централните банкери на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще преразгледат сегашната си политика, базирана на пакет от отрицателни лихвени проценти и програма за закупуване на облигации за 1,5 трилиона евро на срещата си на 9 и 10 март във Франкфурт. Сривът в цените на суровините и забавянето на растежа в Китай и развиващите се пазари понижи ценовия натиск, което усложнява постигането на средносрочната цел на централната банка за инфлация от малко под 2%.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още