IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония отново се забавя

Анализаторите очакват още през юли ЯЦБ да предприеме нови мерки в подкрепа на икономиката

10:26 | 21.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В Япония инфлацията продължава да изостава от целта на централната банка. Базисната инфлация, която се следи засилено от монетарните власти и не включва силно променливите цени на пресните храни, се повишава с 0,8% на годишна база през май, съобщава правителството в петък.

През април този ценови индекс се повиши с 0,9%. Средно обаче експертите очакваха още по-слаба стойност за май, предава dpa-AFX.

Японската централна банка се стреми 2% инфлация. Япония обаче преживява необичайно слабо развитие на цените в продължение на много години, което може да окаже влияние върху икономическото развитие. От дълго време насам паричните власти се опитват да приведат инфлацията в целевия диапазон с изключително хлабава парична политика. От известно време те изоставиха и графика за достигане на целта.

Отделно частно проучване показва, че производствената активност отново спада през юни, след като новите поръчки се понижават с най-бърз темп за последните три години – доказателство, че забавянето на китайското търсене оказва влияние върху зависимата от износа японска икономика.

Японската централна банка (ЯЦБ) запази стабилна своята парична политика в четвъртък, след като помрачените глобални прогнози за растеж накараха други големи централни банки да намекнат за допълнителни стимули. Но ЯЦБ отново подчерта, че глобалните рискове се увеличават, тъй като търговското напрежение и несигурността по отношение на икономическите политики на САЩ продължават да разтърсват финансовите пазари, сигнализирайки, че японският регулатор също се насочва към увеличаване на паричната подкрепа.

„Ако компаниите не могат да преведат нарастващите си разходи към домакинствата, базисната потребителска инфлация може да се забави до около 0,5% - 0,6% през втората половина на тази година“, пояснява пред Ройтерс Мари Ивашита, главен пазарен икономист в Daiwa Securities.

„ЯЦБ може да реагира на негативните тенденции при чуждестранните икономики през юли, като промени насоките си и обещае да задържи ултраниските лихвени проценти по-дълго време", добавя тя.

Основният индекс на потребителските цени, който премахва ефектите от променливите разходи за храна и енергия, се увеличава с 0,5% през май спрямо предходната година, показват данните на правителството.

Японската икономика се разшири с 2,1% на годишна база през първото тримесечие. Много анализатори прогнозират, че растежът ще се забави допълнително през следващите тримесечия, тъй като търговската война между САЩ и Китай вреди на бизнеса. Планираното увеличение на данъка върху продажбите през октомври също може да ограничи потреблението, предупреждават анализатори.

Всеки спад при разходите на бизнеса може да постави под съмнение аргумента на ЯЦБ, че устойчивото икономическо възстановяване постепенно ще подтикне фирмите да увеличат цените и заплатите, като помогнат така за ускоряването на инфлацията.

Управителят на ЯЦБ Харухико Курода сигнализира в четвъртък, че е готов да увеличи стимулите „без колебание“, ако икономиката изгуби инерция, подхранвайки пазарните очаквания за действие още през следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още