IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващо централната банка на Русия вдигна лихвите за първи път от 2018 г.

Русия е третата голяма централна банка на развиващия се пазар, която неочаквано затегна паричната политика тази седмица след Бразилия и Турция

13:49 | 19.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Русия неочаквано увеличи лихвените проценти за първи път от 2018 г. насам и предупреди за по-нататъшни повишения след по-бързо от очакваното ускоряване на инфлацията, съобщи Bloomberg.

Основната лихва беше повишена с 25 базисни пункта до 4,5%. Само трима анализатори в проучване на Bloomberg сред 41 икономисти прогнозираха подобен ход, а останалите не очакваха банката да предприеме промяна.

Централната банка „открива хоризонта за по-нататъшно увеличение на ключовия лихвен процент на предстоящите си срещи“, се казва в изявление, публикувано на нейния уебсайт. Инфлацията е над прогнозата, но се очаква да се върне близо до целта от 4% през първата половина на 2022 г., се казва още в съобщението.

Русия е третата голяма централна банка на развиващия се пазар, която неочаквано затегна паричната политика тази седмица, след Бразилия и Турция. Ключовият лихвен процент може да бъде увеличен до 5,5% или по-високо преди края на тази година, особено ако правителството продължи с плановете си за допълнителни разходи, каза запознат източник, цитира от Bloomberg.

Рублата реагира след решението, като поскъпна с 0,7% до 73,78 рубли за долар, успявайки да стопи седмичния спад. Това направи валутата третата най-добре представящата се на развиващите се пазари в петък. Доходността по десетгодишните облигации нарасна с един базисен пункт до 7,01%, най-високото ниво от една година.

Годишната инфлация в Русия се ускори до 5,7% през февруари, което е най-бързият темп на нарастване на цените от повече от четири години и доста над целта. По-специално цените на храните се повишиха, допринасяйки за спада на жизнения стандарт по време на пандемията.

В същото време заплахата от нови американски санкции помрачи перспективите за рублата тази седмица, след като президентът Джо Байдън обеща да накара Кремъл да си "плати цената" за намеса в изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още