IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика изпрати 2020 в изненадващо добра форма след шока от вируса

Икономическата мощ на Азия е подхранвана от издръжливия сектор на износа, но потреблението остава слабо

11:44 | 18.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китайската икономика набра скорост през четвъртото тримесечие, като растежът надмина очакванията, приключвайки тежката, поразена от коронавирус 2020 г. в изключително добра форма, запазвайки готовността си да се разшири още тази година, съобщава Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 2,3% през 2020 г., показват официалните данни, което прави Китай единствената голяма икономика в света, която избегна свиване през миналата година. Очаква се икономиката на страната да продължи да расте по-бързо от останалите държави, засегнати от коронакризата, като БВП се очаква да се повиши с най-бързия темп от едно десетилетие, според анкета на Ройтерс.

Втората по големина икономика в света изненада със скоростта на своето възстановяване от коронавирусния шок, особено след като трябваше да се ориентира и в напрегнатите отношения със САЩ относно търговията.

Строгите ограничителни мерки заради коронавируса позволиха на Пекин да овладее огнището на COVID-19 много по-бързо от повечето страни, като правителствените стимули за местните производители, също помогнаха за инерцията.

БВП се е увеличил с 6,5% на годишна база през четвъртото тримесечие, показват данни на Националното статистическо бюро, повече от прогнозите на икономистите за ръст от 6,1%. Повишението следва ръста от 4,9% през третото тримесечие.

китай китай

„По-силните от очакваното данни за БВП показват, че растежът е навлязъл в експанзионната зона, въпреки че някои сектори продължават да се възстановяват“, коментират икономисти от ANZ в Шанхай. 

Подкрепена от строгите мерки за ограничаване на вируса и политически стимули, икономиката се възстановява стабилно от сериозния спад от 6,8% през първите три месеца на 2020 г., когато избухването на COVID-19 в Ухан се превърна в световна пандемия.

Икономическата мощ на Азия е подхранвана от изненадващо издръжливия сектор на износа, но потреблението на Китай, ключов двигател на растежа, изостава от очакванията на фона на опасенията от възраждане на случаите на COVID-19.

Данните от миналата седмица показаха, че китайският износ се е увеличил с повече от очакваното през декември, тъй като кризата с вируса по света подхранва търсенето на китайски стоки, дори когато по-силният юан оскъпява износа за чуждестранните купувачи.

И все пак, подчертавайки огромното въздействие на COVID-19 в световен мащаб, растежът на БВП на Китай през 2020 г. отбеляза най-слабия си темп от 1976 г., последната година на продължилата десетилетие културна революция, която разруши икономиката.

Като цяло обнадеждаващите икономически данни намалиха нуждата от повече парично облекчаване през тази година, което накара централната банка да намали малко политическа подкрепа, съобщиха източници на Ройтерс.

На тримесечна база БВП се е повишил с 2,6% през периода октомври-декември, в сравнение с очакванията за повишение от 3,2% и ревизиран ръст от 3% през предходното тримесечие.

Подчертавайки слабостта в потреблението, продажбите на дребно са се понижили с 3,9% през миналата година, отбелязвайки първото свиване от 1968 г. насам. Ръстът на продажбите на дребно през декември не отговори на прогнозите на анализаторите и се забави до 4,6% от 5% през ноември, тъй като продажбите на облекла, козметика, телекомуникации и автомобили се забавиха.

Огромният производствен сектор в Китай обаче продължи да набира скорост, като промишленото производство се повиши с по-бърз от очакваното темп от 7,3% миналия месец спрямо година по-рано, достигайки най-високото си ниво от март 2019 г.

Китай все още е изправен пред много предизвикателства, сред които не на последно място е напрежението между Пекин и Вашингтон и как ще се развие то при новата администрация на САЩ, водена от новоизбрания президент Джо Байдън.

Освен това нарастващите разходи за труд, застаряващото население и скокът на необслужваните кредити увеличават рисковете за икономиката, която все още се опитва да се справи с огромния дълг.

„Трябва да внимаваме за следните проблеми през 2021 г. - първо дисбалансът на икономическото възстановяване. В сравнение с инвестициите и износа, потреблението като цяло е слабо и тепърва ще се върне към нормалните си нива“, каза Уанг Юн, главен икономист в Zhongyuan Bank в Пекин.

Вторият проблем, каза Уанг, е възможното забавяне на растежа на кредитите.

Централната банка е готова да запази референтния си лихвен процент по кредитите непроменен през следващите месеци, като същевременно се очаква стабилно забавяне на кредитната експанзия през 2021 г., твърдят източници, цитирани от Ройтерс.

Въпреки че прогнозираният за тази година темп на растеж от над 8% ще бъде най-силният от едно десетилетие, воден от очаквано двуцифрено разширяване през първото тримесечие, той се оказва не толкова впечатляващ, заради ниската база за сравнение през засегнатата от пандемията 2020 г.

Някои анализатори също така предупредиха, че последното възстановяване на случаите на COVID-19 в североизточната част на страната може да повлияе на активността и потреблението по време на Лунната нова година през следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още