IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард защити стимулите на ЕЦБ за икономиката

Според бъдещия управител на ЕЦБ еврозоната трябва да харчи повече за мерки, подпомагащи икономическия растеж

15:28 | 04.09.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристин Лагард.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард. Снимка: Архив Ройтерс

Кристин Лагард, която е номинирана за шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ), защити рекордно ниските лихви на институцията и извънредните мерки за стимулиране на икономиката, въведени след Голямата рецесия и дълговата криза в еврозоната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

При изслушване днес в комисия на Европейския парламент Лагард заяви, че споделя мнението за необходимостта от "изключително гъвкава политика" за продължителен период от време. Тя изрази и подкрепата си за новите инструменти на банката като купуване на облигации и отрицателни лихви, отбелязвайки, че те са помогнали да бъдат създадени 11 милиона нови работни места след 2013 година и без тях "кризата е щяла да бъде много по-лоша".

Лагард заяви още, че страните от еврозоната трябва да харчат повече за мерки, подпомагащи икономическия растеж, стига да го правят без да нарушават бюджетните правила. По думите й има възможност, макар и не голяма, фискалната политика да се използва в подкрепа на икономиката, например чрез разходи за по-голямо покритие на високоскоростния интернет.

Лагард подаде оставка като шеф на Международния валутен фонд. Оттеглянето й влиза в сила на 12 септември. Тя бе номинирана от европейските лидери за ръководител на ЕЦБ с мандат от 8 години без възможност за нов. Очаква се да замени официално на поста Марио Драги на 1 ноември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още