IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Инфлацията може да е достигнала своя връх, ще се забави през 2022 г.

ЕЦБ избягва дългосрочните политики през декември, ще търси временни решения

14:30 | 03.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард нарече перспективата за увеличение на лихвите през следващата година малко вероятна, но каза, че банката бързо ще предприеме действия за борба с повишената инфлация, ако това стане необходимо.

„Когато условията на нашите предни насоки са изпълнени, ние няма да се поколебаем да действаме“, каза Лагард пред Ройтерс в интервю за уебкаст в петък.

ЕЦБ може да определи политиката си за сравнително кратък период на тазмесечната среща, като се има предвид нарасналата несигурност, но не бива да отлага своето решение, тъй като пазарът има нужда от посока.

По-консервативните централни банкери призовават ЕЦБ да отбягва поемането на дългосрочни ангажименти през декември на фона на скорошните данни за висока инфлация и поредно настъпване на пандемията от коронавирус, включително с появата на омикрон варианта

Някои дори обсъждат възможността да отложат решението през 2022 г., надявайки се, че отсрочката ще допринесе за повече яснота относно растежа и инфлацията.

„Има начини да се даде яснота без дългосрочни ангажименти, но бих сгрешила, ако не поема дългосрочен ангажимент, защото има твърде много несигурност. В същото време има нужда ясно да заявим, че имаме готовност за действие и в двете посоки“, каза Лагард. Веднъж има ли условия за вдигане на лихвите, „ЕЦБ няма да се колебае да действа“, каза тя.

Виждам профила на инфлацията като крива под формата на парабола, а параболата накрая винаги спада, заяви още председателят на ЕЦБ.

„Категорична съм и съм уверена, че инфлацията ще се забави през 2022 г.,“, каза Лагард, цитирана от Ройтерс. Според нея ръстът в цените може би вече е достигнал своя връх.

Срещата на финансовата институция на 16 декември ще бъде най-важната тази година. Централната банка на еврозоната вече заяви, че ще започне да свива пандмичната програма за изкупуване на активи на стойност 1,85 трилиона евро през март 2022 г. и ще „рекалибрира“ други инструменти, за да запълни празнината.

Лагард е категорична, че трябва да се сложи край на основния инструмент в ръцете на ЕЦБ от началото на пандемията - Програмата за спешни покупки при пандемия (PEPP), както и че лихвените проценти не трябва да се увеличават следващата година.

Лагард отправи коментарите си на фона на инфлацията в 19-те страни от еврозоната, която достигна рекордните 4,9% миналия месец, над двойно повече от целта от 2% на банката. Индикаторите предполагат, че показателят ще спадне под това ниво най-рано във втората половина на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още