IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ се замисля за отлагане на някои от декемврийските решения

Плановете за отлагане на решение по програмата за покупка на облигации обаче вероятно ще се сблъскат с отпор в Изпълнителния съвет

15:38 | 01.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Появата на омикорн варианта на коронавируса и опасностите за инфлацията затрудняват предстоящото вземане на решение от страна на представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ). Според запознати източници от управленския екип на централната банка все по-голям брой централни банкери обмислят да отложат някои от решенията, планирани за средата на декември, докато „мъглата се разсее“, предава Ройтерс.

Икономиката на еврозоната е изправена пред двойни насрещни ветрове, тъй като новата вълна от заразени с COVID-19 заплашва да забави активността, а инфлационният натиск достига рекордни нива на фона на продължаващите нарушения във веригите на доставки. 

Въпреки че е почти очевидно, че краят на мащабната антипандемична програма PEPP трябва да бъде сложен през пролетта, а председателят на ЕЦБ Кристин Лагард вече беше сигнализирала за това, централните банкери очевидно не са склонни да определят на ранен етап как да продължат с покупките на облигации, например чрез по-малката програма APP.

Въпреки това плановете за отлагане на вземането на решение вероятно ще се сблъскат с отпор в Изпълнителния съвет на ЕЦБ, който вече подготви пазарите за широкообхватното решение през декември. 

Програмата за изкупуване на облигации на стойност 1,85 трлн. евро беше задействана в първите дни на кризата и премахна много от ограниченията, които преди характеризираха количествените облекчения на ЕЦБ. Но официални представители все още не са разяснили колко от тази гъвкавост ще се запази.

Сред възможните варианти са прехвърляне на гъвкавостта към редовната програма за количествени облекчения на ЕЦБ и създаването на нов инструмент, който да действа като застраховка.

Предвид пазарния натиск друга възможност беше да се изложат планове през декември само за първите няколко месеца след края на PEPP, което ще позволи на банкерите да преразгледат своето решение в началото на 2022 г., добавят източниците.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още