IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Инфлацията може да се задържи по-дълго от очакваното, но ще се забави

Ако ценовият натиск премине в по-високо от очакваното покачване на заплатите, инфлацията може да се окаже по-висока, смята управителят на ЕЦБ

16:12 | 03.02.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията може да остане по-висока за по-дълго от очакваното, но ще се забави през 2022 г. Това заяви управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард по време на пресконференция след заседанието на банката в четвъртък.

През последните месеци покачването на цените в еврозоната достигна рекордно равнище. По думите на Лагард основната причина за това е била поскъпналата енергия, която доведе до ръст в цените в много сектори. Поскъпналите храни също са били двигател на инфлацията.

Имаме нужда повече от всякога да поддържаме гъвкавостта и опциите в провеждането на паричната политика. Управителният съвет продължава да има готовност да приспособи всичките си инструменти при необходимост, за да подсигури, че инфлацията ще се стабилизира до целта си от 2% в средносрочен план“, увери Лагард.

На заседанието си в четвъртък европейският регулатор реши да остави основните си лихвени проценти без промяна, докато инфлацията в еврозоната не се забави до целевото равнище от 2%.

„Управителният съвет [на ЕЦБ] очаква основните лихвени проценти да останат на същото ниво или по-ниско, докато инфлацията не достигне 2% много преди края на прогнозния си период и [не остане] на това ниво до края му“, посочват от банката в съобщението. От регулатора изтъкват, че това предполага и „преходен“ период, в който инфлацията ще е умерено над целевите равнища.

Централната банка остави и без промяна плановете си по отношение на пандемичните програми за покупки на нетни активи.

Програмата за покупки на нетни активи PEPP ще бъде прекратена в края на март 2022 г., но може да бъде удължена при необходимост. „Покупките по PEPP могат да бъдат продължени, при необходимост, за да се отговори на негативните шокове, свързани с пандемията“, посочват от банката.

Колкото до програмата за покупка на активи APP, очакванията на ЕЦБ са покупките да приключат малко преди банката да започне да повишава основните си лихвени проценти.

Икономиката на еврозоната продължава да се възстановява и пазарът на труда продължава да се подобрява допълнително. Растежът може да е потиснат през първото тримесечие, докато сегашната пандемична вълна продължава да натежава на икономическата активност“, каза още Лагард, която обясни, че недостигът на суровини и служители все още свива продукцията на някои сектори.

Управителят на европейския регулатор обаче посочи, че икономиката на Стария континент отново ще набере инерция през годината заради силното вътрешно търсене.

„Продължаваме да смятаме, че рисковете за икономическите перспективи са балансирани - икономиката може да отчете по-силни резултати от очакваното, ако потребителското доверие се повиши и домакинствата започнат да спестяват по-малко от очакваното. От друга страна, въпреки че несигурността, предизвикана от пандемията, е отслабнала, то геополитическото напрежение се увеличава. Устойчиво високите цени на енергията може да свие повече потреблението и инвестициите". предупреди още централният банкер.

Лагард неочаквано посочи, че спрямо декемврийските прогнози на ЕЦБ, рисковете пред инфлационните перспективи са се влошили, особено в краткосрочен план.Ако ценовият натиск премине в по-високо от очакваното покачване на заплатите, или икономиката се върне по-бързо към пълния си капацитет, инфлацията може да се окаже по-висока“, каза Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 0
baba_meca
преди 2 години
Инфлацията я прави ЕЦБ, като печати все повече и повече евро. А иначе за пред неграмотните "...Поскъпналите цени също са били двигател на инфлацията..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
Yanis83
преди 2 години
Госпожата има добри традиции в престъпната небрежност. Ако оплеска всичко,просто ще се извини и ще каже отново ,че е човешко да се греши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
Геро от Германия
преди 2 години
Естествено, че така ще каже. От хиперинфлацията печелят най-много богатите притежаващи активи и точно тези хора нямат никаква изгода лихвите да се качат и инфлацията да намалее. Само вижте топ 20 на Форбс. Абсолютно всички стават още по богати, докато бедните стават още по-бедни. Това е играта, няма какво да се лъжем. Любопитното е, че ФЕД вдигат лихвите докато ние в Европа го даваме още спокойно. Наще милиардери не са се нагушкали още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
e34
преди 2 години
ЕЦБ с всеки изминал ден все повече заприличва на институция тип "4-ти километър".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 2 години
И Ердоган така бори инфлация с ниски лихви. Резултатите в Турция са налице. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
tetris12
преди 2 години
Едно си баба бае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
antani
преди 2 години
Да не очаквахте нещо друго да каже. Та те са натикани между стената и тапета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
viva
преди 2 години
Що за хора ни управляват? Не можах да разбера, кога мислят да увеличават лихвата? Когато инфлацията падне под 2% ли? Че то тогава за какво да я увеличават? Дефлация ли ще преследват? И как се надяват хората да харчели повече, а да спестявали по-малко и в същото време да се успокои инфлацията? Все си мисля, че увеличеното търсене подхранва инфлацията, а не я успокоява. Уж суровините и енергията не стигат, но да потребяваме повече? Това няма ли да доведе до още по-голям недостик на суровини и енергия и още по-високи цени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Николай Караджов
преди 2 години
Заради политиката на ЕЦБ инфлацията не просто МОЖЕ да се задържи по-дълго, тя (инфлацията) определено ще се задържи много по-дълго и на високо устойчиво ниво. Вие всичките от УС на ЕЦБ сте за бесилото мамицатааа ви да ебаt всички талибани и ЕС-то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още