IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Оставяме лихвите без промяна, докато инфлацията не достигне 2%

На заседанието си в четвъртък европейският регулатор за пореден път затвърди позицията си относно затягането на паричната политика

15:27 | 03.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаквано остави основните си лихвени проценти без промяна на заседанието си в четвъртък, стана ясно от публикувано съобщение на сайта на регулатора. В него се посочва, че докато инфлацията не се забави до целевото равнище от 2%, то лихвите няма да бъдат променяни.

„Управителният съвет [на ЕЦБ] очаква основния лихвен процент да остане на същото ниво или по-ниско, докато инфлацията не достигне 2% много преди края на прогнозния си период и [не остане] на това ниво до края му“, посочват от банката в съобщението. От регулатора изтъкват, че това предполага и „преходен“ период, в който инфлацията ще е умерено над целевите равнища.

Централната банка остави и без промяна плановете си по отношение на пандемичните програми за покупки на нетни активи.

Програмата за покупки на нетни активи PEPP ще бъде прекратена в края на март 2022 г., но може да бъде удължена при необходимост. „Покупките по PEPP могат да бъдат продължени при необходимост, за да се отговори на негативните шокове, свързани с пандемията“, посочват от банката.

Колкото до програмата за покупка на активи APP, очакванията на ЕЦБ са покупките да приключат малко преди банката да започне да повишава основните си лихвени проценти.

Решението на европейския регулатор не е изненадващо. Масово очакванията на анализаторите и икономистите бяха, че ЕЦБ няма да предприеме рязка промяна в посоката на паричната си политика.

Това бе потвърдено и в множество изказвания на представители на банката през последния месец.

„Няма нужда ЕЦБ из основи да променя своите оценки за инфлационните перспективи или да ускори затягането на паричната си политика“, каза преди дни членът на Управителния съвет на ЕЦБ Гедиминас Шимкус.

Според него инфлацията на Стария континент не може да се сравнява с тази в САЩ или други страни, защото „икономическата ситуация е различна“. Това означава, че лихвените повишения са далеч от това да присъстват в плановете на ЕЦБ за 2022 г.

Същото изказване направи и управителят на банката Кристин Лагард, която коментира, че е малко вероятно инфлацията в еврозоната да достигне рекордните равнища, отчетени в САЩ.

Изглежда обаче, че това е единственото успокоение за централните банкери, които упорито продължават да повтарят мантрата си, че покачването на цените ще се забави през тази година. За това, че тази нагласа вече не е приемлива, свидетелстват данните за инфлацията в еврозоната за януари. 5,1% - отново далеч над очакванията на ЕЦБ.

 

 

По-късно в четвъртък предстои пресконференция, на която ще говори Лагард. Ако тя продължи да се придържа към умиротворителната си позиция, централната банка ще има проблем с доверието. А доверието в централната банка е необходима предпоставка за контролиране на така важните инфлационни очаквания. Ако гражданите вярват, че инфлацията идва, тя наистина ще дойде.

Припомняме, че на последното си заседание през декември ЕЦБ реши да прекрати пандемичната си програма за закупуване на ценни книжа PEPP.

От другата страна на Океана, и по-конкретно в САЩ, Федералният резерв вече заяви, че ще предприеме мерки за покачването на цените. Решението не е изненадващо, като се има предвид, че инфлацията в страната достигна рекордни равнища.

В четвъртък Английската централна банка (АЦБ) взе решение да повиши основния си лихвен процент в отговор на ускоряващата се инфлация.  Това е второто повишаване на основната лихва от избухването на пандемията насам.

„Увеличихме основния лихвен процент до 0,5%, за да подпомогнем връщането на инфлацията до целевото равнище от 2%. Може да е необходимо допълнително покачване на лихвите“, посочва регулаторът в прессъобщението на сайта си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още