Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Хрониките на еврозоната: ЕЦБ, инфлацията и дрешникът

Няма нужда от промяна на инфлационните перспективи или ускорено затягане на паричната политика, смята Гедиминас Шимкус от УС на банката

Хрониките на еврозоната: ЕЦБ, инфлацията и дрешникът

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

В последните месеци станахме свидетели колко упорити могат да бъдат представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) по отношение на правотата си. След като дълги години Старият континент страдаше от твърде ниска инфлация, сега ЕЦБ е твърдо решена да не повтори грешката си за ранно затягане на паричната политика. Затова и не е случайно, че различните представители на регулатора продължават упорито да повтарят мантрата си, че инфлацията ще се забави в края на тази година.

Остават обаче въпросите дали прогнозите на централната банка за инфлацията не са твърде оптимистични и дали тя ще предприеме някакви мерки на фона на паричното затягане, което вече започна в други страни?

„Няма нужда ЕЦБ из основи да променя своите оценки за инфлационните перспективи или да ускори затягането на паричната си политика“, смята членът на Управителния съвет на ЕЦБ Гедиминас Шимкус, цитиран от Bloomberg.

Според него инфлацията на Стария континент не може да се сравнява с тази в САЩ или други страни, защото „икономическата ситуция е различна“. Това означава, че лихвените повишения са далеч от това да присъстват в плановете на ЕЦБ за 2022 г.

В същото време, от другата страна на океана пазарите се подготвят за четири лихвени увеличения от Федералния резерв на САЩ през тази година.

"Има несигурност и съм съгласен, че се е увеличила. Но няма видими факти, че очакванията са се променили толкова значително, че да започнем да обсъждаме дали инфлационните перспективи не са се променили за инфлация над целта ни от 2%“, каза Шимкус.

Икономисти и инвеститори обаче залагат, че регулаторът ще започне да вдига цената на кредитите. Паричните пазари предвиждат първото повишение да е през октомври, докато анализаторите в Deutsche Bank залагат на декември.  Повечето анализатори обаче все още не очакват лихвени повишения по-рано от 2023 г.

В същото време натискът върху банката се увеличава – през декември инфлацията в еврозоната е достигнала рекордното равнище от 5%. Въпреки това Шимкус заяви, че тези движения в показателя „са малко или повече в съответствие с нашите прогнози“.

Според централния банкер към момента все още няма нужда плановете на ЕЦБ за паричната политика да се променят. „Ако въпросът е какво ще стане, ако информацията се промени, и дали ЕЦБ е готова да реагира на промената икономическа среда, то моят отговорил би бил „Да“, категоричен е Шимкус, като добави, че е трудно да се преценят икономическите перспективи.

От последното си заседание през декември 2021 г., когато ЕЦБ реши да прекрати пандемичната си програма за закупуване на ценни книжа PEPP в края на март, единственото, което правят представителите на банката до момента е да дават уверения на пазарите, че постигането на ценова стабилност е приоритет и че инфлацията ще се забави.

Още по темата

Последните данни на европейската статистическа служба Евростат, които показаха рекордно покачване на цените в еврозоната, поставят под въпрос доколко прогнозите на регулатора не са твърде оптимистични. Подобни критики ЕЦБ търпи и от икономисти и анализатори. В сряда бившият член на управителния съвет на Федералния резерв Ранди Крошнер заяви, че е редно ЕЦБ да започне да се подготвя за промяна на паричната си политика отсега, за да предотврати необходимостта от по-агресивни действия по-късно, които биха довели до смут на финансовите пазари.

Има вероятност инфлацията в еврозоната да е по-висока от прогнозите на ЕЦБ и представителите на банката не могат да си позволят да настояват, че покачването на цените ще е временно, смята Крошнер.

Във вторник главният икономист на финансовата институция Филип Лейн повтори дълго поддържаните възгледи на ЕЦБ, че ифлацията ще се ускори през първата половина на годината, а впоследствие ще се забави. „Вместо да се фокусираме месец по месец, имаме ясна представа за общата посока, че инфлацията ще се забави тази година“, каза Лейн.

Прогнозите на централната банка са през 2022 г. инфлацията да е на ниво от 3,2% за страните членки на еврозоната, а в периода 2023-2024 г. да се забави и да е под целевото равнище на банката от 2 на сто.

В последните си изказвания председателят на ЕЦБ Кристин Лагард , както и редица други представители на банката, продължиха да уверяват, че при необходимост ще действат. На фона на досегашните развития и публикувани данни обаче думите на банкерите звучат като празни обещания.

Затова и може да се каже, че до следващото заседание на банката хрониките на еврозоната продължават. Предстои тепърва да видим какво ще извади от дрешника ЕЦБ, за да се пребори със зимната инфлация.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
4
 
9
abdul до: nkavrakov1982
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
еми то точно такива им трябват по банковите върхове! перфектния кандидат е госпожата! Краде кат за последно и после пенсия с инвалидна добавка, че това до голяма степен си инвалидизира.
0
 
2
 
8
abdul до: Repoman
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
...в "средносрочен план"т.е. днес може да е 100% инфлация, следващите 99 дена да е 1% това прави 199/100 = 1.99 ~ 2% инфлаци в "средносрочен план"горе долу това е посланието на гжа лагард.
0
 
2
 
7
nkavrakov1982 до: abdul
преди 3 месеца
Съдът в Париж призна за виновна ръководителя на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заради управлението на спор за няколко милиона евро, докато е била финансов министър на Франция преди почти десетилетие, съобщава Bloomberg.Съдиите заявяват, че Лагард е трябвало да положи повече усилия, за да отхвърли плащането на 285 млн. евро на бизнесмена Бернар Тапи в арбитражно дело. Решението да се приеме арбитраж по делото струваше на френските данъкоплатци над 400 млн. евро, които бяха изплатени на Тапи като обезщетение.60-годишната Лагард няма да плати нито глоба, нито ще лежи в затвора и няма да
0
 
4
 
6
преди 3 месеца
ЕЦБ не бива да действа прибързано. Вече 3 петилетки се бори да достигнем заветната проинфлационна цел от едни 2% инфлация и дълги години не успявахме. Сега ги постигнахме и се зарадвахме, но нека да не се радваме прибързано. Нека първо да стигнем 10%, а защо не и 20% инфлация и тогава да се радваме. Търпение трябва, а не прибързани действия.
0
 
2
 
5
abdul до: nkavrakov1982
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
400 млн евро за една търкулната глава? Еми евтино е от където и да го погледнеш.. затова госпожата е изпратена да заработи още няколко трилиона.. и без друго вече главите ги режат само символично - с уволнение (пенсиониране)

Още от Новини
Нов рекорден спад на потребителските настроения в САЩ заради инфлацията