IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покачването на цените в САЩ достигна 40-годишен връх

Данните за инфлацията в страната оправдаха решението на Федералния резерв

17:53 | 28.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: <em>Graeme Jennings/Washington Examiner/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Graeme Jennings/Washington Examiner/Bloomberg

Измерителят на инфлацията, който Федералният резерв на САЩ използва, за да следи покачването на цените, се е увеличил с 4,9% през декември миналата година на годишна база, показват данните на министерството на търговията, цитирани от CNBC. Така показателят е достигнал 40-годишен връх.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление, извън храните и енергията, е надминал леко прогнозите на Dow Jones за равнище от 4,8 на сто. За сравнение – през ноември показателят се е равнявал на 4,7%. На месечна база индексът е нараснал с 0,5% в съответствие с очакванията.

Доходите на домакинствата са се увеличили с 0,3% на месечна база, което е под очаквания ръст от 0,4%. Потреблението обаче се е свило с 0,6%, което е по-малко от прогнозирания спад от 0,7 на сто, но представлява значително влошаване спрямо ноемврийския ръст от 0,4%.

Друг доклад от министерството на труда на САЩ показа, че индексът на разходите за заетост е нараснал с 4% на годишна база през четвъртото тримесечие. Това е най-бързият темп на растеж на показателя, данни за който има от началото на 2002 г. За сравнение – увеличението през същия период на миналата година е било в размер на 2,5%.

Компенсациите за служителите в частния сектор са нараснали с 4,4%, които включват и 5% увеличение на заплатите.

Инфлационният натиск притеснява представителите на Федералния резерв – през по-голямата част от миналата година централните банкери описваха инфлацията като „временна“. Друг повод за притеснение са и заплатите, тъй като тяхното покачване би довело до увеличение и на цените, което от своя страна, би допринесло за допълнително ускоряване на инфлацията.

"Данните от едно тримесечие не означават нищо, но с нарастващата заетост и със свиването на търсенето през последните месеци, имаме основания да смятаме, че увеличението на доходите има вероятност отново да се ускори значително“, написа в своя бележка главният икономист в Pantheon Macroeconomics Иън Шепърдсън. Според него публикуваните в петък данни облекчават натиска върху Фед да действа агресивно.

В сряда приключи двудневното заседание на централната банка на САЩ. „Комисията смята да повиши лихвата на заседанието през март", ако има условия за това, каза председателят на Фед Джером Пауъл на виртуална пресконференция след заседанието на централната банка. Той допълни, че ръководителите не са взели никакви решения за пътя пред политиката, защото тя трябва да бъде гъвкава.

„Сега, когато инфлацията е доста над 2%, а пазарът на труда е силен, Комисията очаква, че скоро ще е уместно да повиши целевия диапазон на федералната лихва“, съобщи Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) в единодушно комюнике след края на двудневното заседание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още