IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Лихвите може да бъдат повишени през лятото

Решението ще бъде взето на база постъпващите данни, увери гуверньорът на Европейската централна банка

22:45 | 27.04.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) заема нисък старт за ястребов* полет. В сряда гуверньорът Кристин Лагард заяви, че лихвите може да бъдат повишени това лято, тъй като "задачата на ЕЦБ е ценовата стабилност", пише германското издание Wirtschaftswoche.

За да гарантира тази стабилност, на последното си заседание регулаторът реши да ускори темпа на прекратяване на покупките на нетни активи по старата си програма APP. По думите на Лагард "има голяма вероятност това да стане в началото на третото тримесечие, вероятно през юли".

Тогава ще е моментът "да погледнем лихвите и да ги повишим", каза управителят на финансовата институция, като за пореден път наблегна, че решението ще е базирано на постъпващите данни.

В последните седмици централните банкери от ЕЦБ рязко смениха тона по отношение на лихвите. След заседанието си в началото на месеца регулаторът реши, че цената на кредитите може да бъде повишена "известно време" след края на APP. На пресконференция след това Лагард уточни, че "известно време" може да се равнява както на седмици, така и на месеци, с което бързо поряза надеждите за затягане на паричната политика в Европа.

 

 

 

 

 

Развитието на събитията от последните седмици обаче явно успя да накара банкерите да размислят, след като инфлацията продължава да се ускорява, а и все още няма яснота за евентуалния край на войната в Украйна.

Последните данни на европейската статистическа служба Евростат показаха, че годишната инфлация в еврозоната е била повече от три пъти над целевото равнище на ЕЦБ от 2% през март, достигайки 7,4%.

За сравнение - през февруари показателят се равняваше на 5,9 на сто, а през март 2021 г. той бе на ниво от 1,3%.

Миналата седмица заместник-гуверньорът на институцията Луис де Гиндос заяви, че ЕЦБ би трябвало да може да прекрати покупките на облигации по програмата APP през юли, за да си даде възможност за лихвено повишение през същия месец.

Преди няколко дни членът на Управителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на централната банка на Латвия Мартинс Казакс също изрази подобно мнение, като каза, че ЕЦБ трябва скоро да повиши лихвите и че има достатъчно пространство да ги повиши до три пъти тази година.

В четвъртък и петък предстои да стане ясно как се е отразила войната в Украйна на икономиката на еврозоната и на САЩ - тогава ще бъдат публикувани данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на двата региона за първото тримесечие на 2022 г.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
Yanis83
преди 1 година
Прав си,съгласен съм,за бизнес без кредит е много трудно.Но, съм сигурен,че бизнес кредита ти на 14% (самата инвестиция) се е изплатила по-бързо от тази с кредита на 2%(времената са били други и покупателната способност на парите е била друга). Относно ипотеките за по 25 30години,много млади хора ги теглят с лекотата на пазаруване в магазин за хранителни стоки.То,горкото не осъзнава,че това е едно от най-важнте решения в живота му,въображението му рисува едни бъдещи 20 30 години безоблачно бъдеще.Трябва на листовките,брошури и реклами на ипотечните кредити с закон да се изписва (като при цигарите) "Тегленето на такъв кредит,може сериозно да повлияе върху остатъкът от живота ви в отрицателен аспект" Не,че ще ги спира ....Ама поне да си знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Yanis83
преди 1 година
Тя си е кукла на конци,нищо не мисли,нищо не решава.Колкото един манекен на витрина определя цените на дрехите в скъп бутик,толкова и тази госпожа определя лихвените проценти.Сигурно е само,че пазаруването в тоз "бутик"години наред ще ни излиза през носа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
yom
преди 1 година
Ниските лихви бяха много примамливи и все още са. Който се е възползвал по правилния начин от тях, много добре. Изплащал съм бизнес кредит и на 14% ина 2%. Надявам се, всички, които са теглили ипотеки за по 25 години, да не са летели из облаците и да са направили мъдра покупка. Ако някой се е надавял, че ще вземе 200 000 евро кредит и ще го връща до пенсионирането си с 1,5% лихва, много жалко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
qwer
преди 1 година
Лагардката не разбра ли, че вече само приказките дикиш не хващат. Един път стомна за вода, вотри път, на третия се чупи. Действия трябват, не приказки. Не може да има с месеци инфлация 6-7% и ти да се правиш на улав. Лихвата трябва да е поне на нивото на инфлацията и да се сложи край на реалните отрицателни лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Вдигайте здраво лихвите че в България брокерите на жилища така са приспали населението че то не вижда влака който се задава.До оня ден лихвите нямало да се вдигат,днес вече има надпревара колко увеличения да има само до края на тази година 2022 година.Как беше приказката ,стара като света ?Когато е хубаво времето банкера услужливо ти дава чадъра,но когато завали и започне да гърми,бързичко си го взима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още