IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мандатът на Марк Карни се удължава за втори път заради Brexit

Той ще остане на поста си управител на Английската централна банка до януари 2020 г.

15:44 | 11.09.18 г.
<p>
	Марк Карни. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс

Марк Карни се съгласи да остане начело на Английската централна банка за още седем месеца, удължавайки мандата си за втори път, за да помогне за управлението на британската икономика в условията на Brexit, съобщава Bloomberg.

Британският финансов министър Филип Хамънд сложи край на спекулациите относно бъдещето на говерньора, като съобщи на депутатите, че канадецът няма да се оттегли, както бе планирано, през юни 2019 г. 

„Обсъдил съм с управителя на централната банка да остане за по-дълго на поста си, за да осигури приемственост в очаквания турболентен период в началото на лятото на 2019 г.“, каза Хамънд. Той допълни още, че Карни се е съгласил мандатът му да се удължи до януари 2020 г.

Решението вероятно ще се приеме противоречиво, тъй като мандатът на Карни досега в Английската централна банка е бил както хвален, така и критикуван. Говерньорът е смятан за ключов източник на финансова стабилност в политическия вакуум, който последва след гласуването за Brexit. Той обаче е бил и обвиняван за паричната политика, която провежда.

Самият Карни многократно е споделял, че възнамерява да се върне в Канада, след като приключи мандата му в АЦБ. Удължаването на мандата му обаче елиминира спекулациите, че планира да се върне за федералните избори в собствената си страна през октомври 2019 г.

С изтичането на крайния срок за Brexit бъдещите отношения на Великобритания с блока остават неясни, докато настоящият план на премиера Тереза Мей се оказа непопулярен както в страната, така и в чужбина.

„Разбирам, че през този критичен период е важно всеки да направи всичко възможно, за да подкрепи плавен и успешен Brexit“, заяви Карни в писмо до финансовия министър, потвърждавайки, че ще работи за преминаване успешно през този период от страна на централната банка.

Това не е първото удължаване на мандата на Карни. Бившият управител на Канадската централна банка беше назначен на сегашния си пост в края на 2012 г., след като преди това заяви, че не проявява интерес към позицията. Първоначно той се съгласи да остане пет години от общо осемгодишния мандат. След референдума за Brexit обаче той се съгласи да остане за още една година – до края на юни 2019 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още