IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ намаляват за втора седмица

Молбите за помощи са четири пъти повече спрямо нивата преди кризата с вируса

16:40 | 08.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Olivia Obineme/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivia Obineme/Bloomberg

Броят на американците, търсещи обезщетения поради безработица, спадна за втора седмица, но остава висок, като пазарът на труда отчита леко подобрение на фона на рисковете в случай, че няма допълнителни федерални стимули, съобщава Bloomberg.

Новите молби за помощи при безработица са намалели с 9 хил. до 840 хил. през седмицата, приключила на 3 октомври, като стойността от предходната седмица беше ревизирана нагоре с 12 000, показват данните на Министерството на труда.

Броят на повторно подадените молби, отразяващ хората, получаващи обезщетения повече от една седмица, е намалял до 11 млн. души през седмицата, приключила на 26 септември, което е по-голям спад от очакваното.

Въпреки това молбите за помощи са четири пъти повече спрямо нивата преди кризата с вируса, както и повече от пика по време на рецесията през 2007 – 2009 г.

безработица безработица

За седмицата очакванията на икономистите бяха новоподадените помощи за безработица да бъдат 820 хил., а повторните - общо 11 млн., показва проучване на Bloomberg.

Лекият спад на новите молби говори за постепенното подобрение на пазара на труда, след като първоначалните мерки заради пандемията бяха отслабени. Въпреки това последните съобщения за съкращения в компании като Walt Disney и Allstate Corp., както и множество авиокомпании, могат да тласнат числата обратно нагоре.

В същото време смесените послания на президента Доналд Тръмп за допълнителни федерални стимули породиха още несигурност в най-голямата икономика в света, а председателят на Федералния резерв Джером Пауъл предупреди, че страната ще се сблъска с по-дълготрайни последици и слабо възстановяване без достатъчна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още