IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателните данни потвърдиха 25-годишния връх на инфлацията във Франция

През март хармонизираният индекс на потребителските цени във Франция се е увеличил с 5,1% на годишна база

12:36 | 15.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg</em></p>

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Окончателните данни на френския статистически институт потвърдиха многогодишния връх на инфлацията във Франция, достигнат миналия месец, става ясно от прессъобщение на сайта на ведомството.

През март хармонизираният с Европейския съюз (ЕС) индекс на потребителските цени във Франция се е увеличил с 1,6% на месечна и с 5,1% на годишна база. Годишното увеличение е било най-голямото в историята, откакто се води статистиката от 1997 г. насам. За сравнение - през февруари месечното увеличение е било в размер на 0,9%, а годишното - на 4,2%.

На национално ниво индексът на потребителските цени се е увеличил с 4,5% на годишна база през март (3,6% ръст през февруари) и с 1,4% на месечна база (0,8% ръст през февруари).

Основната инфлация, извън цените на храните и енергията, се е ускорила до 2,5 на сто за година, запазвайки се на същото равнище от февруари.

От статистическата служба обясняват, че рязкото ускоряване на инфлацията е в резултат на бързото годишно поскъпване на енергоносителите (+29,2% през март спрямо предходния ръст от +21,1%), храните (+2,9% спрямо +2,1%) и нетолкова заради покачването на цените на услугите (+2,3% след +2,2%).

Инфлационният натиск може да се окаже водещ фактор на президентските избори във Франция, пише Лайънел Лоран от Bloomberg.

France France

Данните показват, че безработицата в страната е паднала до 15-годишно дъно, а темпът на растеж надминава този на Германия. Същевременно покупателната способност на французите - водеща тема за гласоподавателите - е нараснала най-много при сегашния президент Еманюел Макрон спрямо последните му двама предшественици.

Въпреки това фокусът на лидера на националистите във Франция Марин льо Пен върху инфлацията резонира по-силно с работещите, хора под 60-годишна възраст, и с тези с по-ниски доходи. Кампанията на Льо Пен е свързана с покупателната способност и намаляването на данъка върху енергията и стоките от първа необходимост, а тази стратегия прави публичния имидж на Льо Пен по-убедителен по отношение на покупкателната способност, пише още Лоран.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
novata_ikonomika_
преди 2 години
СТАГФЛАЦИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още