Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Още един член на ръководството на АЦБ подкрепи увеличаването на стимулите

След управителя Андрю Бейли сега и неговият заместник Бен Броудбент заговори за въвеждане на още стимули през юни

Още един член на ръководството на АЦБ подкрепи увеличаването на стимулите

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Не Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия може да ѝ се наложи да облекчи допълнително паричната си политика, за да подкрепи икономиката, заяви заместник-гуверньорът на институцията Бен Броудбент. Това повиши очакванията на икономистите, че централните банкери могат да увеличат институционалните покупките на облигации още през следващия месец, информира Bloomberg.

„Централната банка прави преглед на всички свои инструменти, включително на понижаването на  референтния лихвен процент под нулата, въпреки че това рискува да причини повече вреди, отколкото ползи“, каза Броудбент в интервю за CNBC във вторник.

Още по темата

Коментарите му предполагат, че той е готов да се присъедини към двамата си колеги в деветчленния Комитет за парична политика, които вече настояват за допълнителни покупки на облигации в размер на 100 милиарда паунда (120 милиарда долара). Банката запази програмата си за изкупуване на ценни книжа непроменена през миналата седмица. От своя  страна обаче управителят Андрю Бейли заяви в интервю за Bloomberg, че институцията може а предприеме още действия през юни.

Бродубент също отхвърли спекулациите, че закупуването на активи от централната банка  навлиза в сферата на паричното финансиране, като казва, че членовете на ръководството са съсредоточени върху целта за инфлацията и подкрепата за търсенето.

„Както беше през 2009 г., вие ставате свидетели на стимули както на фискалния, така и на паричния фронт“, каза той. „Това е връзката - и двете са отговор на слабата икономика, а не едното на другото", добави Броубент.

Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия  намали лихвата си до рекордните 0,1%, рестартира програмата за количествени облекчавания и въведе нови мерки за ликвидност в опитите си да подкрепи икономиката през пандемията. Инструкцията също призова банките да не възпрепятстват потока на кредитиране към бизнеса.

„Най-доброто нещо, което могат да направят, е да продължат кредитирането“, каза Броубент. „Това е не е само в полза на банките, а на икономиката като цяло“, добави той.

Централните банкери прогнозираха, че икономиката може да се свие с 14% тази година заради мерките за социално дистанциране, съчетани с държавната подкрепа, ако те остават такива, каквито са, до началото на юни и бъдат вдигнати до края на третото тримесечие. „Новия план за облекчаване на мерките, представен от  премиера Борис Джонсън през последните дни, не е в противоречие с тази прогноза“, заяви Броудбент.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Сривът на биткойна изтри над 100 млрд. долара от целия крипто пазар