IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на БВП в еврозоната губи инерция през второто тримесечие

Данните контрастират на ситуацията в САЩ, където се наблюдава ускоряване на растежа

18:44 | 31.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на еврозоната е нараснала с 0,3% през второто тримесечие, след като през предходните три месеца беше отчетен ръст с 0,4%, а очакванията бяха сега да бъде запазен растежа, става ясно от предварителната оценка на данните, съобщава tradingeconomics.com. Това е най-слабият темп на разширяване на БВП от второто тримесечие на 2016 г.

Загубата на инерция през 2018 г. контрастира на ситуацията в САЩ, където растежът се ускорява през второто тримесечие на годината, поясняват от Market Watch. 

Сред страните, за които вече има данни, БВП нараства с по-бавни темпове в Италия (с 0,2% спрямо ръст от 0,3% през първото тримесечие), Испания (с 0,6% спрямо 0,7% през предходния период), Австрия (с 0,7% спрямо 0,8%) и Латвия (0,8% спрямо 1,5%).

Междувременно растежът на БВП остана без промяна в сравнение с първите три месеца на годината във Франция (ръст с 0,2%), Белгия (0,3%) и Литва (0,9%). Очаква се Германия да обяви предварителни данни за БВП в рамките на следващите две седмици.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година икономиката на еврозоната нараства с 2,1% спрямо растеж от 2,5%, отчетени през предходния период. Консенсусната прогноза на пазара беше за повишение с 2,2%.

Ако се погледнат данни за БВП на Европейския съюз, става ясно, че през второто тримесечие спрямо първото растежът се запазва на ниво от 0,4%. На годишна база обаче има забавяне в разширяването на икономиката до ръст от 2,2% при отчетени 2,4% през първите три месеца на годината. 

Данните, публикувани от различни проучвания, показват спад на износа в еврозоната през първата половина на годината и влошаване на бизнес климата, като последното е свързано с търговското напрежение между САЩ и ЕС, както и с несигурността около достъпа на пазарите до Великобритания след Brexit.

Подобряване на доверието на бизнеса би могло да има при напредък в преговорите между президента Тръмп и председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер.

По-високите цени на петрола пък са друг проблем за икономиката на еврозоната, тъй като те се отразяват на покупателната способност на домакинствата, посочват още от Market Watch. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още