IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка изненадващо понижи основната лихва

Може да има последващи понижения на показателя, ако условията го позволяват, посочват от руския регулатор

14:57 | 08.04.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Руската централна банка изненадващо намали основния си лихвен процент с най-бързия си темп от близо две десетилетия, с което предложи облекчение за икономиката си, насочила се към неизбежна рецесия, пише Bloomberg.

Регулаторът понижи лихвата от 20% на 17% в петък и заяви, че може да има последващи намаления, ако условията го позволяват.

"Екстремните външни условия продължават да са сложни и да свиват икономическата активност в Русия", посочват от банката в свое изявление, като допълват, че все още има рискове за финансовата стабилност на страната.

Въпреки това ценовият натиск не се увеличава толкова силно, както в първите седмици след инвазията в Украйна, смята руският регулатор.

Заради санкциите най-големият износител на енергия в света е изправен пред риска от дълбока двугодишна рецесия.

Гуверньорът Елвира Набиулина се задейства три седмици преди планираното заседание на банката, докато натискът върху Русия се увеличава, а западните страни налагат още санкции върху страната. В петък Япония обяви, че ще забрани вноса на руски въглища, подобно на решение, обявено от Европейския съюз (ЕС).

Г-7 обяви, че страните членки ще забранят нови инвестиции в руския енергиен сектор и ще разширят обхвата на търговските ограничения, включително постепенното намаляване и прекратяване на вноса на въглища.

"Извънредното покачване на лихвата от централната банка и ограниченията върху трансакциите на фондовата борса са достатъчни, за да намалят рисковете върху финансовата система", смята икономистът в Sova Capital Артем Зайгрин.

"Благодарение на тези ходове, централната банка успя да спре изтичането на средства от банковата система и да възстанови привлекателността на депозитите", допълни Зайгрин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Добре е да имаш нещо в главата, преди да олещиш глупости. Никакъв златен стандарт няма, нито има достатъчно злато за такъв, 2300 тона за нищо не стигат. Глупостите ви от фейса тук не минават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
forexar
преди 2 години
Добре е да се анализира решението на Русия за въведения златен стандарт.От 28 март един грам злато може да се купи за 5000рубли. След махането на златния стандарт от Никсън това е първата държава въвела златен стандарт. Бих се радвал на статия по темата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Туй беше, айде руплата умрЕ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още