IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските сепаратисти искат да въведат рублата в Херсонска област

Русия завзе стратегически важен регион в Украйна и сега очевидно създава още една сепаратистка територия

16:12 | 28.04.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

 Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

 

В южната украинска област Херсон проруски настроени представители искат да въведат рублата като разплащателно средство от 1 май, твърди агенция РИА. По време на преходния период от до четири месеца руската валута ще се използва паралелно с украинската гривна, казва Кирил Стремусов.

Той представлява комитет, който нарича себе си „военно-цивилна администрация". Във вторник Русия съобщи за пълното завземане на стратегически важния регион между Източна Украйна и Кримския полуостров. Правителството в Киев предполага, че Русия иска да създаде нов сепаратистки регион в южната част на страната с  предполагаем референдум. Моделът са самопровъзгласилите се проруски Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна.

„Въпросът за връщането на Херсонска област в състава на Нацистка Украйна е изключен", заяви Стремусов пред руската държавна агенция „Риа Новости“ в четвъртък. „Това е невъзможно“. Русия твърди, че украинското ръководство е доминирано от „нацисти". Няма доказателства за това. Стремусов отрече, че ще има референдум за статута на южния украински регион.

Междувременно в едноименния град Херсон продължават протестите срещу окупационните сили. Украинският президент Володимир Зеленски отдаде почит на проукраинския протестен митинг в превзетия Херсон, който по думите на главния прокурор на Украйна беше разпръснат от руските сили с помощта на сълзотворен газ и зашеметяващи гранати. „Благодарен съм на всички, които не се предадоха, които протестират, които игнорират окупаторите и показват на малцината хора, които са станали сътрудници, че за тях няма бъдеще", каза Зеленски.

Малко след речта му руската информационна агенция РИА съобщи, позовавайки се на среди от сигурността, че в сряда вечерта са изстреляни три ракети по южната част на града, две от които са били изстреляни от руските окупационни сили. По-рано кореспондент на РИА на място съобщи за поредица от силни експлозии в близост до телевизионния център.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 1 година
Рашастан не може да измисли нищо по-добро от грабеж и марионетно правителство, за капак дори не може да предложи гражданско такова - а обикновена банда. Също както в Москва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
война е... тоалвтната хартия е кът, има спешна нужда от рубли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хаха, и така докато не дойдат оръдията и тежкото въоръжение от Европа, после по камазите кой груз 200, кой 300 и на оборот към пPocия. Този път не познахте, ще ви изхвърлят отвсякъде, вонящи opки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Малка поправка, Херсон бе е бил превзет, а окупиран. В него нямаше организиеана отбрана, военните от Херсон бяха пратени към Миколаев и Одеса. Ако бяха останали и досега щяха opките да църкат отстрани само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
penman
преди 1 година
А и-ди.о,тите като теб трябва да ги изгоним в Расията при фюрера ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Слагат администрации, въвеждат рубли, гонят евроукротерористите в Европа - все по-сериозна става работата. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още