IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Променя ли Русия тактиката си в Украйна?

Руският президент изненадващо отмени щурма в "Азовсталь", но дали това означава, че Москва има нова стратегия за войната

18:09 | 21.04.22 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия обяви, че е превзела обсадения повече от месец град Мариупол, но няма да прави щурм в "Азовсталь", въпреки че там вероятно се крият стотици украински военни. Причината е признанието, че това ще коства големи жертви от страна на руските военни. Руският президент Владимир Путин все пак нарежда пълната обсада на комплекса и изчакване намиращите се там защитници сами да се предадат.

Тази промяна в действията на Москва е озадачаваща за украинските управляващи.

Съветникът на началника на кабинета на украинския президент Олексей Арестович коментира в пост във Facebook, че това означава, че руската армия чисто физически няма ресурса да превземе комплекса и в Москва го разбират. Според експерта сега руснаците ще се прегрупират и ще се съсредоточат към изпълнение на политическата задача, мотивирала тази война - окопаване в административните граници на самопровъзгласилите се Луганската народна република и Донецката народна република.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също споделя в интервю за френския телевизионен канал BFM TV, че пълномащабна битка в Донбас към момента не се наблюдава.

"Преди 48 часа констатирах, че бяха готови за пълномащабна битка. Ако това, което започна, е пълномащабна битка, то ние ще издържим, макар и трудно", обясни той, цитиран от украинската информационна агенция УНИАН.

Според него обаче Русия още не е приключила, а ако Украйна имаше необходимите оръжия, за да се противопостави - нямаше и да се притеснява.

Пред BFM TV Зеленски разказва и какви са действията на руската армия досега в Източна Украйна - окупация на няколко града и пълно разрушение на малките населени места. Той дава за пример Волноваха, която е напълно унищожена от руските военни. Градът е в Донецка област и в него са живяли над 20 хил. души, но днес всички сгради са разрушени. "Който не е успял да се евакуира, вече го няма", смята още украинският президент.

Според Арестович Русия не променя тактиката си, а просто събира сили. Москва води преговори за хуманитарни коридори, опитва да търси преговори за мир - в сряда (20 април) говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, цитиран от ТАСС, че Русия е предала предложение за мир на Киев и "топката е в полето на украинците". В Украйна обаче отричат да са получавали подобни предложения.

Олексей Арестович обяснява това с нуждата на Москва да печели време за следващата фаза - на 1 април набра донаборници, за чиято минимална подготовка са нужди 2-3 месеца, разказва военният експерт. Русия ще се опита да възстанови и запасите си от оръжия и храни. Но в същото време на икономиката на страната ще започнат да тежат санкциите на Запада, а Украйна ще получи обещаната военна помощ, посочва още военният експерт.

Като потвърждение на думите му Ройтерс съобщи, че се очаква още днес (21 април) американският президент Джо Байдън да анонсира нов пакет с военна помощ за Украйна в размер на 800 млн. долара.

Арестович отбелязва още, че за да изпълнят заявките на президента Владимир Путин, руските военни трябва да удържат боева линия от няколко хиляди километра - от Херсон до Харков. Затова и целите се сменят в хода на войната и Русия ще опита да проведе референдум и да създаде и Херсонска народна република, а след това и да мобилизира жители от окупираните територии, което по международните конвенции е военно престъпление.

Според военното министерство на Украйна първоначалните планове на Русия в Украйна са били пълномащабна операция в страната, сваляне на правителството и създаването на "псевдорепублики", с което да се разпокъса територията. Но сега Москва вероятно ще преследва минимума - Донецката народна република и Луганската народна република, както и сухопътен достъп до Крим - основно за да бъде пуснато централното водоснабдяване на полуострова.

Но дори и този план може да се окаже труден за изпълнение, защото в редица населени места хората отказват да сътрудничат на руските власти. Ракетните удари по градовете са на пръв поглед ирационални, но целта им е именно сплашване на украинците, за да се предадат.

ВВС също има своя версия за неочаквания ход на руския президент по отношение на Мариупол - желанието да съхрани възможности за водене на преговори. Малко преди да започне офанзивата в града Володимир Зеленски коментира, че ако защитниците на Мариупол бъдат избити, Киев ще откаже разговори за мир. Още повече, че военните, които иначе биха били ангажирани с битката в развалините на комплекса, могат да бъдат насочени към други цели, допълва още ВВС.

А след всички коментари, че щурм над "Азовсталь" няма да има, украинските власти съобщават за тежък обстрел и ракетни удари в комплекса, както и за бой в трамвайно депо, където са позиционирани руски военни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Такава ли е опорчицата, че който не лиже гАза на Пyттю, значи е платен? Еех, колко сте жалки, но не се учудвам, като ви гледам копейнишките писания и ми еясно колко ви е умствения багаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 2
многодобре
преди 2 години
...браво позна, руснаците са. А кой е *** и кой умен няма никакво значение. Почивайте в мир тролчета нещастни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
cherney
преди 2 години
"Самая большая ошибка это пренебречь украинцами. Посчитать украинцев слабыми. Обидеть украинцев. Никогда не обижайте украинцев. Украинцы никогда не бывают так слабы, как вам кажется.Не дай Всемогущий Аллах изгнать украинцев или отобрать что-то у украинцев.Украинцы всегда возвращаются. Украинцы вернуться и вернут сво. Но когда украинцы возвращаются, они не умеют рассчитать силу и применить е пропорционально. Они уничтожат вс на свом ***. Не обижайте украинцев. Иначе когда украинцы вернутся на землю, где похоронены их предки, то живущие на этой земле будут завидовать мртвым"--------------------------------------------------------- Джохар Дудаев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Десетте правила за добрия комунист:Поставяй винаги интересите на съветския съюз на първо място,а тези на България на второ. Не се срамувай,че си родоотстъпник.Мълчи и не разсъждавай. Приемай каквото партията ти каже и като папагал повтаряй каквото те учат. Не дръж сметка какво е право и криво, истина и лъжа, лицемерие и безчестие. Съвестта е буржоазен предрасъдък.Добрият комунист требва да забрави,че е човешко същество.Следи зорко и докладвай непрестанно какво познатите,близките и роднините ти мислят, говорят и вършат.Взаимното доверие, приятелство и привързаност са отречение от комунизма - партийната бдителност над всичко.Убеждавай, разяснявай и подтиквай другите да изпълняват норми и планове. Ти говори, говори, говори, говори, но никога не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Те моряците си казаха :) Поредния фейк на копейкин. Кажи сега ако превземат града какво ще стане ? НИЩО ! Нито цената ти за газ и петрол ще спадне нито инфлацията. Защото санкцийките ще продължат а ти и копейкин може да си балалайката колкото искат. Твоето положение ще се подобри тогава когато свърши войната. Войната ще свърши когато русия се изтегли и започне да плаща репарации. ФАКТ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
cherney
преди 2 години
"Интересно, защо никой от вас, тролчета мънички, не коментира кой и как спаси българските моряци от капана на войната? Кирил Петков ли или уркофашистите, а?"--------------------------------------- Това е някаква потресаваща шизофрения. На 23.02.2022г. няма никаква война, хората правят бизнес, в пристанището има кораби, които чакат разтоварване, респективно натоварване, а в един момент една седмица по-късно вече се водят едноседмични военни действия, като едната страна / Русия / е нападнала другата / Украйна /. И в един момент български моряци получават възможност да напуснат, а разни малоумнници у нас / като теб, например / продънват форумите с обяснения, че руснаците са помогнали. Това е все едно аз да те изнасиля, да те вържа за радиатора с белезници, а ти да кажеш впоследствие, че съм ти помогнал, защото съм ти дал храна и вода!?!?!? По рождение ли си толкова ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
да видим какви "защитници" на Украйна се крият в подземията ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 6
SnaGi
преди 2 години
Много интересно ми беше, след колко време ще има реплика. Има няма 15мин и първия се включи. На работа като на работа. Трябва да се работи и пише. Работодателите следят за всяко мнение различно от общо приетия курс и трябва да бъде туширано. Лека вечер от мен. Сега очаквам включване и от останалите 3-4 профила. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 2 години
каза онзиден регистрираната копейка... ! Оууу кей, проссс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 5
SnaGi
преди 2 години
Не си хаби изобщо нервите и думите. Това са платени ***. Под всяка статия за Русия/Украйна тези 4 профила се избиват да ръсят се едни и същи коментари. По цял ден висят в сайта и чакат да се появи подходяща статия. Все пак трябва да има долар за баничка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още