IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на продажбите на дребно в Япония надмина очакванията на икономистите

Потребителското доверие в страната е записало първото си понижение от три месеца насам

10:50 | 29.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японските продажби на дребно записаха трети пореден месечен ръст през май, подсилвайки вижданията, че силното потребление ще доведе до икономическо възстановяване през текущото тримесечие, въпреки че ускоряващата се инфлация представлява риск за потреблението до края на годината, пише Ройтерс.

Продажбите на дребно са нараснали с 3,6% на годишна база през миналия месец. Това е било малко над медианните пазарни прогнози за ръст от 3,3 на сто.

За сравнение – през април ревизираното в посока нагоре повишение е било в размер на 3,1%, като показателят е записал трети пореден месец на ръст от март насам, когато правителството премахна всички противоепидемични ограничения за услугите, изискващи директен контакт с клиентите.

На месечна база продажбите на дребно са били с 0,6% повече, след като са нараснали с 1% през април.

Японските потребители са посещавали ресторанти и са пътували в страната по време на Златната седмица (празничен период, в който се честват няколко събития – б.а.) в началото на май, когато са отдъхнали от строгите мерки против Covid-19 за пръв път от 2019 г. насам.

Поскъпващата издръжка на живот поради покачването на цените на енергоизточниците и поевтиняващата йена, чиято стойност спрямо щатския долар се сви до 24-годишно дъно, предизвикаха опасения, че възстановяването на японската икономика може да бъде подкопано до края на годината.

През юни индексът на потребителското доверие е записал първото си понижение от 3 месеца насам, падайки от 34,1 пункта до 32,1 пункта, показват данните от официалната статистика. Това е било най-ниското равнище от януари 2021 г.

Въпреки че Япония постепенно отваря икономиката си, „потребителите са подложени на натиск от ниския ръст на заплатите, от една страна, и от поскъпващите енергия и храни, от друга“, написа в своя бележка Стефан Ангрик, старши икономист в Moody’s Analytics. „Това прави възстановяването уязвимо на спадове“, допълни Ангрик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още