IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на промишленото производство в САЩ през март надмина очакванията

Продължаващият постоянен ръст на поръчките, подпомогнат от устойчивите бизнес инвестиции, все още подсилва щатската промишленост

17:21 | 15.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

През миналия месец фабричното производство в САЩ е нараснало с повече от прогнозираното, отбелязвайки трети пореден месец на повишение - доказателство за стабилния напредък на производителите на фона на постепенно преодоляваните проблеми със снабдителните вериги, пише Bloomberg.

Фабричното производство в страната е отбелязало месечен ръст от 0,9% през март, показват данните на Федералния резерв на САЩ, публикувани в петък. За сравнение - очакванията на икономистите бяха за резултат от 0,6 на сто. Общото промишлено производство, включващо миннодобивния сектор и този на комуналните услуги, също е нараснало с 0,9 на сто на месечна база спрямо очакванията за повишение от 0,4%.

През първото тримесечие на 2022 г. фабричното производство е записало ръст от 5,4% на годишна база, докато общото производство се е увеличило с 8,1% спрямо същия период миналата година.

Използваният капацитет на фабриките е достигнал 78,7% - най-високото равнище от 2007 г. спрямо резултата от 78,1% през февруари.

Продължаващият постоянен ръст на поръчките, подпомогнат от устойчивите бизнес инвестиции, все още подсилва щатските компании.

Поскъпващите суровини обаче продължават да затрудняват възстановяването на промишления сектор. Напредъкът по разрешаването на проблемите на веригите на доставки може да бъде ограничен от войната в Украйна и от нововъведените противоепидемични мерки в някои части на Китай, който преминава през най-лошия си пандемичен период от пролетта на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още