IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпият бензин засегна продажбите на дребно в САЩ

Продажбите на дребно са нараснали с 0,5% миналия месец спрямо февруари

17:49 | 14.04.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ са се увеличили през март, основно подкрепени от по-високите цени на бензина и храните. Има обаче признаци, че потребителите намаляват дискреционните разходи на фона на високата инфлация, съобщава Ройтерс.

Продажбите на дребно са нараснали с 0,5% миналия месец спрямо февруари, заяви министерство на търговията в четвъртък. Данните за февруари бяха ревизирани леко нагоре до ръст от 0,8% вместо 0,3%, както бе обявено по-рано.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха увеличение на продажбите на дребно от 0,6%, като оценките варират от спад от 0,3% до ръст от 2,2%.

Бензинът и храните формират по-голямата част от увеличението на продажбите през март. Продажбите на дребно се състоят основно от стоки и не са коригирани спрямо инфлацията. Ресторантите и баровете са единствената категория услуги в данните.

Месечните потребителски цени са се увеличили с най-много от 16,5 години през март, след като войната на Русия срещу Украйна е увеличила разходите за бензин в САЩ до рекордни нива. Цените на бензина средно са се увеличили до исторически връх от 4,33 долара на галон (1,14 долара на литър) през март, посочва ААА.

„По-високите цени на стоките от първа необходимост, например храни и бензин, означават, че повечето потребители имат по-малко долари за други търговци на дребно“, казва Сам Булард, старши икономист в Wells Fargo в Шарлот, Северна Каролина.

Макар че растящите цени намаляват покупателната сила на потребителите, увеличаващите се заплати помагат да се смекчи част от удара от високата инфлацията.

Нивото на безработица в същото време е на двегодишно дъно от 3,6% и има почти рекордни новооткрити работни места към края на февруари – 11,3 милиона, което според икономисти е улеснило някои от останалите без пари американци да си намерят втора работа или да поемат допълнителни смени.

Затягащите се условия на пазара на труда се подчертават от отделен доклад на министерството на труда в четвъртък. Той показа, че първоначалните молби за помощи при безработица са се увеличили с 18 хиляди до сезонно коригираните 185 хиляди за седмицата до 9 април.

Икономистите прогнозираха 171 хиляди молби за миналата седмица. Молбите стабилно намаляват от рекордния връх от 6,137 млн. в началото на април 2020 г.

По-добрата сигурност на работните места позволява и на някои потребители да взимат повече заеми. Други буфер срещу инфлацията е и огромните спестявания, натрупани по време на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още