IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция остави лихвата без промяна за четвърти пореден месец

Икономическата активност в страната продължава да е силна, смятат от турския регулатор

14:36 | 14.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg</em></p>

Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Турската централна банка отново запази лихвата без промяна, като така показателят остава на същото равнище за повече от тримесечие. От прессъобщение на сайта на институцията става ясно, че Комисията по паричната политика към банката е решила да запази едноседмичната си репо лихва на ниво от 14% в съответствие с прогнозите на анализатори, анкетирани от Bloomberg.

"Продължаващите геополитически рискове поддържат живи рисковете за регионалната и световната икономическа активност и увеличават несигурността. Опасенията за световната сигурност на храната, за поскъпващите суровини, видимите проблеми с доставките в някои сектори, особено в енергийния, и нарасналите разходи за транспорт доведоха до увеличение на потребителските и производствените цени на международно ниво", предупреждават от регулатора, като допълват, че ефектът от инфлационния натиск върху очакванията и международните финансови пазари се следи отблизо.

От централната банка обаче посочват, че икономическата активност продължава да е силна заради активното външно търсене, а скорошното ускоряване на инфлацията се дължи на покачването на цената на енергоносителите, предизвикано от "геополитическите развития, временното ценообразуване, което не е базирано на икономически основи, и силно негативния шок на предлагането".

Турската лира остана почти без промяна след съобщението, поскъпвайки с 0,13 на сто - към 14:30 ч. българско време един щатски долар се обменя срещу 14,6182 турски лири.

Основната лихва остава без промяна за четвърти пореден месец.

На последното си заседание през март регулаторът отново запази едноседмичната си репо лихва без промяна на фона на ускоряващата се инфлация в страната и въпреки затягането на паричната политика от редица големи централни банки, в т.ч. Федералния резерв на САЩ и Английската централна банка (АЦБ).

Данните за март показаха, че инфлацията в Турция се е ускорила до нов 20-годишен връх, което допълнително увеличи уязвимостта на турската лира и я лиши от защита срещу пазарни разпродажби.

Потребителските цени в страната са нараснали с 61,1% на годишна база през март, докато покачването през февруари е било на ниво то 54,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още