IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира приключи най-силната седмица в историята си

Държавната намеса в подкрепа на валутата е струвала на Турската централна банка над 8 млрд. долара тази седмица

13:18 | 25.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турската лира завърши най-силната си седмица в историята в петък, като нарасна с над 50% благодарение на пазарни намеси, подкрепени от държавата, на стойност милиарди долари и обещанието, че правителството ще гарантира влоговете в местна валута, предава Ройтерс.

Турците не са продавали долари в понеделник и вторник, показват официални данни, според които те са изиграли малка роля за най-резките ръстове на пазара. Държавните намеси обаче са стрували на централната банка над 8 млрд. долара тази седмица, показват изчисления на трейдъри.

Валутата поскъпна за пети пореден ден и достигна нивата си от средата на ноември от 10,7 лири за долар в петък.
Лирата се срина в понеделник до историческо дъно от 18,4 лири за долар след няколкомесечен спад заради неортодоксалните понижения на лихвите и опасенията от инфлационна спирала.

Но късно в понеделник президентът Реджеп Ердоган обяви програма, според която финансовото министерство и централната банка ще компенсират загуби по превърнати в лири депозити спрямо чуждестранни валути, предизвиквайки най-голямото рали в историята на валутата.

В интервю за телевизия AHaber Ердоган заяви, че турците са показали доверие в местната валута, а депозитите в лири са нараснали с 23,8 млрд. лири след обявяването на плана за противодействие на доларизацията.

Но данни на банковия регулатор BDDK сочат, че след силно натрупване на долари миналата седмица турските индивидуални вложители са държали 163,7 млрд. долара твърда валута във вторник, почти непроменено ниво спрямо понеделник и петък, когато сумата достигаше 163,8 млрд. долара.

В същото време лирата е получила силен тласък от продажби от държавните банки на долари през задната врата, както го наричат трейдъри  и икономисти. Тези продажби са подкрепени от централната банка.

Само през първите три дни от седмицата нетните резерви в чуждестранна валута на централната банка са намалели с 8,5 млрд. долара, сочат изчисления на трима банкери. Спадът е достигнал близо 18 млрд. долара през декември, допълват те.

Всички инструменти на разположение

В четвъртък Ройтерс съобщи, като се позова на няколко запознати източници с операциите, включително високопоставен турски държавен ръководител, че държавните банки са продавали усилено долари по-рано тази година след съобщението на Ердоган.

Централната банка обяви намеси за продажба на долари на пазара този месец, но не и тази седмица.

Финансовият министър Нуредин Небати заяви пред телевизия NTV във връзка с намесите, че Турция „използва всички инструменти на разположение по положителен начин“.

Към 17 декември нетните резерви в чуждестранна валута на централната банка намаляха до 12,2 млрд. долара спрямо 21,2 млрд. долара седмица по-рано до нива, които за последно бяха достигнали през май. Спадът е отражение на намесите.

Хакан Кара, бивш главен икономист в Турската централна банка, съобщи в Twitter, че продажбите на чуждестранна валута от банката са възлезли на 17-21 млрд. долара този месец, включително 3 млрд. долара само в сряда, въпреки че не е ясно как точно са били използвани те.

„Държавните банки дадоха значителна подкрепа на балансите в чуждестранна валута, но не само държавните банки продават долари“, казва банков трейдър, пожелал да остане анонимен.

През 2019-2020 г. централната банка подкрепи чрез суап споразумения продажбата на около 128 млрд. долара чрез държавни банки за стабилизиране на лирата, като намали резервите в чуждестранна валута на Турция и си навлече остри критики от политическата опозиция.

Подложена на натиск от Ердоган, централната банка понижи лихвите с 500 базисни пункта до 14% от септември въпреки ускоряването на инфлацията до над 21%. Очаква се тя да достигне 30% догодина отчасти заради поевтиняването на лирата.

В отражение на тези притеснения Turkish Airlines ще повиши заплащането на служителите с темпа на инфлацията плюс 65% за 2022 г., гласи споразумение с профсъюза ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още