Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Търговският дефицит на САЩ достигна рекордно високо ниво

Общият внос е намалял с 0,7% до 258,3 млрд. долара, докато износът се е свил с 2,6% до 187,3 млрд. долара

Търговският дефицит на САЩ достигна рекордно високо ниво

Снимка: Bloomberg

Търговският дефицит на САЩ достигна рекордно високо ниво през февруари, тъй като икономическата активност се възстанови по-бързо в сравнение с други страни и може да остане висока тази година, като се очаква мащабната фискална помощ да стимулира най-бързия растеж от близо четири десетилетия, съобщи Ройтерс.

Министерството на търговията обяви, че търговският дефицит се е увеличил с 4,8% до рекордните 71,1 млрд. долара през февруари. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха дефицит от 70,5 млрд. долара.

Спадът на износа надхвърли спада в стойността на вноса през месеца, тъй като тежкото зимно време наруши двупосочната търговия, пише Bloomberg.

Дефицитът в САЩ нараства доста последователно на месечна база, откакто достигна тригодишен минимум през февруари 2020 г. Вносните стоки се изсипват в пристанищата на страната, което причини недостиг на контейнери за превози, повишавайки товарните цени.

Глобалните вериги за доставки бяха поставени под изпитание в края на март, след като огромен контейнеровоз блокира Суецкия канал за дни, принуждавайки превозвачите и други кораби да предприемат скъпи и по-дълги пътувания около Африка.

Общият внос е намалял с 0,7% до 258,3 млрд. долара, докато износът е намалял с 2,6% до 187,3 млрд. долара.

Междувременно глобалният недостиг на полупроводници кара автомобилните производители като Ford Motor и Nissan Motor да намалят производството, което допълнително се отразява на световната търговия.

Стойността на внесените в САЩ полупроводници е в размер на 5 млрд. долара през февруари, докато износът на чиповете спадна с повече от 400 млн. долара до 4,8 млрд. долара.

Вносът на моторни превозни средства и потребителски стоки е намалял през февруари, докато стойността на индустриалните доставки, включително петрол, се е увеличила.

Дефицитът при стоките се е увеличил с около 3% до 88 млрд. долара. В същото време излишъкът при услугите е намалял до 16,9 млрд. долара, най-малкият от 2012 г. насам.

Търговският дефицит с Китай е достигнал през февруари тримесечен връх от 30,3 млрд. долара на сезонно изгладена база.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕС е внесъл почти два пъти по-малко стоки от Великобритания до февруари