IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарската централна банка повиши основната лихва с по-малко от очакваното

Финансовата институция изпълнява ангажимента си за затягане на паричната политика в опит да подсили форинта

17:05 | 14.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Унгарската централна банка повиши основния си лихвен процент с по-малко от очакваното – ход, който намеква за последващо затягане на паричната политика на една от най-ястребовo* настроените централни банки в Европа, съобщи Bloomberg. Унгарският форинт изтри ръста си спрямо еврото след новината.

Представителите на банката увеличиха лихвата с 30 базисни пункта до 2,4%, което е по-малко от средната прогноза от 40 базисни пункта в анкета на Bloomberg. Долната граница на лихвата също бе повишена с 80 базисни пункта до 2,4%, докато горната – с 30 базисни пункта до 4,4%, подчертавайки възходящата посока в нивото на лихвения процент.

Централната банка се ангажира след увеличение на основния лихвен процент, който се определя ежемесечно, да повишава и лихвата по едноседмичното депозитно улеснение. Именно тя стана ефективната базова лихва след увеличение от общо 150 базисни пункта до ниво от 3,3% през последния месец.

Лихвата по едноседмичното депозитно улеснение, където търговските банки заделят по-голямата част от депозитите си в централната банка, ще бъде определена в четвъртък. Унгария Унгария

През последния месец представителите на финансовата институция повишиха лихвите шест пъти, четири от които бяха за едноседмичната лихва, на фона на забързваща се инфлация и нарастващ бюджетен дефицит, който според гуверньора Дьорд Матолчи представлява риск за финансовата стабилност на страната.

Кампанията по затягане на паричната политика се провали в това значително да подсили форинта, който спадна до рекордно дъно спрямо еврото през ноември. Валутата изтри ръстовете си след решението за лихвата и се търгуваше на ниво от 366,8 форинта за 1 евро, което е само с 1,4% повече спрямо рекордния спад, достигнат на 23 ноември 2021 г.

Като част от затягането на паричната политика, по-късно в четвъртък от централната банка може и да обявят края на програмата за изкупуване на облигации на вторичния пазар. Това би последвало месеци на намаляване на покупките на държавни ценни книжа. Миналата седмица централната банка намали закупеното количество на 20 млрд. форинта (55 млн. долара), което е половината от седмичната цел.

Премиерът Виктор Орбан, който също увеличи разходите преди предстоящите през следващата пролет избори, също намекна за промяна във фискалната стратегия, включително чрез увеличаване на бюджетните резерви и чрез забавяне на планираната покупка на летището в Будапеща за 5 млрд. долара.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още